Nanotechnologai sukūrė neįžiūrimą atviruką

Glazgo universiteto (Škotija) mokslininkai Kinų naujiesiems metams sukūrė tokį mažą atviruką, kad akimis jo neįmanoma įžiūrėti. 

Atviruką sukūrė nanotechnologijos specialistai, praneša scotsman.com. 

Jame kinų kalba Škotijos vardu Kinijai linkima sveikatos ir klestėjimo Drakono metais. 

Šis atvirukas kartu yra tarsi kvietimas dviem šalims bendradarbiauti pažangiausių technologijų srityje. 
Universiteto atstovai sako, kad atvirukas atspindi milžinišką potencialą naudos, kurią Kinija gali gauti iš Škotijos inovacijų.   

Mažutis atvirukas – teigiama, kad jis yra mažiausias pasaulyje – yra 300 mikrometrų pločio ir 200 mikrometrų aukščio. 

Vienas mikrometras yra viena milijoninė metro dalis, o žmogaus plauko plotis yra maždaug 100 mikrometrų.

Jis toks mažas, kad ant Kinų naujiesiems metams skirto pašto ženklo, kurio dydis – 36 mm su 36 mm, galėtų tilpti 21,6 tūkst. kartų.

Atvirukas buvo sukurtas Glazgo universiteto Jameso Watto nanogamybos centre artėjant Kinų naujiesiems metams – jie   šiemet švenčiami sausio 23 d. 

Prof. Davidas Cummingas iš minėto centro ir dr. Qin Chenas iš to paties universiteto Inžinerijos mokyklos ant labai mažo stiklo gabaliuko išraižė kinų hieroglifus ir skaičių 2012. Be to, paskutiniam skaitmeniui suteikė drakono pavadidalą. 

Gamybos procesas truko tik 30 minučių.

„Nanotechnologijos pritaikymas ateityje bus platus, bet dėl nanotechnologijų pobūdžio jį sunku parodyti visuomenei. Šios Kinų naujiesiems metams skirtos atvirutės sukūrimas buvo paprastas būdas parodyti, kokia tiksli yra mūsų technologija“, – teigė prof. D. Cummingas.

Jis pasakojo, kad spalvos atviruke buvo sukurtos plazmono rezonansu aliuminio plevelėje.

„Pagrindinė [mūsų taikyta] technologija yra labai svarbi realiame gyvenime – ji reikalinga optiniams filtrams, šviesos kontrolės elementams, taip pat mikro ir nanogamybai elektronikos pramonėje“, – sakė prof. D. Cummingas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių