Moteris perėmė vadovavimą TKS įgulai, daliai įgulos grįžus į Žemę

Moteris tik antrą kartą tapo Tarptautinės kosminės stoties įgulos vadove, kai trys jos nariai iš JAV ir Rusijos pirmadienį grįžo iš orbitinės stoties į Žemę, nusileidę Kazachstano stepėse.

Kosminė kapsulė „Sojuz TMA-04M“, kuria skrido JAV astronautas Joe Acaba ir Rusijos kosmonautai Genadijus Padalka ir Sergejus Revinas, nusileido tiksliai numatytoje vietoje, išsiskleidus didžiuliam parašiutui, o šis procesas buvo stebimas iš netoliese skraidančių sraigtasparnių.

NASA televizija parodė besišypsančius vyrus, besiilsinčius šezlonguose ir gurkšnojančius karštus gėrimus iš termosų, o gydytojai tikrino jų pulsą ir klausinėjo apie skrydį.

„Gera būti namuose“, - vienas JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos pareigūnas citavo J.Acabos žodžius, kuriuos astronautas ištarė, kai buvo ištrauktas iš

Rusijos kosminės kapsulės po 125 dienas trukusios misijos orbitoje.

Vėliau įgulos nariai turbūt davė pradžią naujai tradicijai, užrašydami savo vardus ant

„Sojuz“ kapsulės, pagerbdami savo kelionę.

„To anksčiau nesu matęs“, - sakė vienas NASA televizijos komentatorius.

Orbitinėje stotyje liko trys kiti įgulos nariai, vadovaujami Suni Williams - JAV kosmoso veteranės, kuri yra ilgiausiai orbitoje išbuvusi moteris, taip pat ilgiausiai dirbusi per misijas atvirame kosmose.

S.Williams dabar vadovauja TKS įgulai, kurią taip pat sudaro japonas Aki Hoshide ir rusas Jurjus Malenčenka.

Prie šių įgulos narių vėliau prisidės trys kiti, kurie startuos iš Žemės spalio 17 dieną.

Tačiau Rusijos kosminės programos pareigūnai nurodė, kad jiems gali tekti apie savaitę pavėlinti kitą raketos startą, nes kosminiame laive „Sojuz TMA-06M“ reikia pakeisti dalį borto įrangos.

„Tai mums suteiktų laiko atsipalaiduoti ir atlikti darbą rinkamai, be jokio papildomo spaudimo“, - Rusijos federalinės kosminės agentūros „Roskosmos“ vadovas Vladimiras Popovkinas sakė televizijai.

Rusijos kosminę programą, buvusią valstybės pasididžiavimu, pastaruosius dvejus metus persekiojo problemos, dėl kurių nepilotuojami kosminiai nesugebėdavo pasiekti numatytų orbitų ir žlugdavo svarbios kosminių tyrimų misijos.

Šios problemos kelia didelį susirūpinimą NASA, baigusiai daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ programą, o dabar priklausomai nuo Rusijos naudojamų dar Sovietų Sąjungoje sukonstruotų kosminių laivų, skraidinant į orbitą žmones.

Tačiau Rusijos pilotuojamųjų kosminių laivų misijos visada vykdavo be sutrikimų, o šiuo metu šalis kuria naują erdvėlaivį, kuris pakeistų patikimą, tačiau pasenusią „Sojuz“ sistemą ir galėtų gabenti sunkesnius krovinius bei daugiau žmonių į TKS.

Orbitinė stotis šiuo metu sukasi apie 350 kilometrų aukštyje virš Žemės, o S.Williams tapo vos antrąja TKS įgulos vadove nuo šios kosminės laboratorijos paleidimo 1998 metais.

JAV jūrų pajėgų akademiją baigusi pilotė ateinantį trečiadienį švęs kosmose savo 47-ąjį gimtadienį.

Pirmąja TKS įgulai vadovavusia moterimi tapo NASA kosmoso pionierė Peggy Whitson 2007 metais.

S.Williams anksčiau dirbo nardytoja ir dalyvavo misijoje Irake, o praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje dirbo Maskvoje su „Roskosmos“, ruošiantis į orbitą išsiųsti pirmąją TKS įgulą.

Ji pirmąkart pakilo į kosmosą 2006 metais. Dabartinę misiją kartu su dviem kitais įgulos nariai ji turėtų baigti sausį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių