Moliūginių šeimos daržovės – naudingos ir įnoringos

Moliūginių šeimos daržovės, kurioms priklauso ir agurkai, kilusios iš šiltųjų kraštų, todėl joms reikia daug šilumos. Lietuvoje daugiausiai auginami agurkai, moliūgai, aguročiai, cukinijos ir patisonai. Mėgėjų daržuose galima rasti ir retesnių šios šeimos atstovų – kruknekų, ilgmoliūgių (lagenarijų) ar plaušenių.

Maistinė ir gydomoji vertė

Moliūginės daržovės tinka dietinei mitybai, ypač vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms. Jų vaisių minkštime gausu angliavandenių, pektininių ir skaidulinių medžiagų, karoteno, B grupės vitaminų, C, PP, folinės ir nikotino rūgšties. Moliūgų minkštime itin gausu vandens ir balastinių medžiagų, todėl gerina virškinimą, skatina šlapimo išsiskyrimą, šalina iš organizmo chloridus ir cholesterolį, spartina toksinų neutralizavimą ir šalinimą, laisvina vidurius ir mažina storųjų žarnų uždegimą. Moliūgai vartojami sergant tulžies pūslės atonija (šalina akmenis ir riebalus), podagra, ateroskleroze, inkstų ir kepenų ligomis, lengvina kasos darbą.

Moliūgų sėklos taip pat labai vertingos. Jose yra baltymų, net 45 proc. jų sudaro vertingos nesočiosios riebalinės rūgštys, gausu dervų, triterpenų, organinių rūgščių, vitamino D (jis netiesiogiai padeda kalcio apykaitai), B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų.

Sultys itin vertingos

Moliūgų sultys – vertingiausias daržovių gėrimas. Jose esančių vitaminų ir vario, geležies, magnio ir kalio santykis optimaliai tinka mūsų organizmo fiziologiniams procesams. Moliūgai išplauna nereikalingas medžiagas, reguliuoja vandens apykaitą, padeda liesėti. Karotinas stiprina imuninę sistemą. Moliūgų sultys su medumi gerina miegą, ramina centrinę nervų sistemą, tinka sergant alerginėmis ligomis.

Ne ką mažesnė moliūgų sėklų gydomoji vertė: varo šlapimą, mažina uždegimus. Liaudies medicinoje vartojamos inkstų, šlapimo pūslės, prostatitui ir prostatos išvešėjimui  bei šlapimo susilaikymui gydyti. Moliūgų sėklomis varomos kirmėlės. Sėklos priskiriamos prie afrodiziakų – skatina potenciją. Moliūgų žiedų nuoviru gydomos cukrinio diabeto sukeltos trofinės galūnių opos, žaizdos.

Sėja ir auginimas

Moliūginės daržovės auginamos panašiai kaip agurkai. Sėjama praėjus šalnų pavojui, nuo vėjų apsaugotose vietose. Moliūgų augalai vijokliniai, todėl sėjami didesniais atstumais negu kitos šios šeimos daržovės – 1,1x1,4 arba 1,4x2,1 m atstumu; aguročiai, cukinijos ir patisonai – 0,7x0,7 m atstumu. Sėjama lizdais, į lizdą – 2–3 sėklos 3–4 cm atstumu viena nuo kitos.

Pasirodžius pirmam tikram lapeliui, retinama, paliekant lizde vieną stipriausią augalą. Norint gauti ankstyvesnį derlių, sodinama daigais, išaugintais puodeliuose. Šiltnamyje daigai išauga per 20–25 dienas. Reikia atsiminti, kad skirtingų veislių ar rūšių moliūginių daržovių negalima auginti kartu – jos lengvai kryžminasi tarpusavyje.

Vartojimas

Maistui vartojami subrendę arbūzai, melionai ir moliūgai, o aguročių, cukinijas šviežiai vartoti vertingiausios yra 8–12 dienų užuomazgos, kurių ilgis ne didesnis kaip 20–30 cm, skersmuo – 3 cm. Aguročiai marinuoti geriau tinka 6 cm ilgio, šviežiam vartojimui – 12 cm. Didesni vaisiai tinka konservuoti ir perdirbti.

Patisonai maistingi tik neperaugę, t. y. 3–7 dienų užuomazgos iki 10 cm skersmens, konservuoti geriausiai 4–5 cm skersmens užuomazgos.

Moliūginių šeimos daržovės vartojamos šviežios (salotoms, sriuboms, troškiniams, sultims) arba perdirbtos. Iš jų galima gaminti įvairios receptūros kompotus, džemus, vyną, saldainius, įdarus, taip pat džiovinti ir vytinti. Kaip priedai skoniui pagerinti tinka obuoliai, citrinos, svarainiai, kaukazinės slyvaitės, pomidorai ir kt.

Palaikykime saulėje

Moliūgines daržoves dengia stora stipri luobelė, todėl jų beveik nepažeidžia mikroorganizmai, jos gana gerai išsilaiko. Laikyti tinka moliūgų, cukinijų ir aguročių (nors skanesni marinuoti) vaisiai. Nuimami baigiantys bręsti arba visiškai subrendę sveiki, nepažeisti vaisiai. Paliekamas 2,5–3,5 cm ilgio vaisiaus kotelis, bet jis turi apdžiūti, kad neprasiskverbtų ligų sukėlėjai. Sausu oru vaisius reikėtų 10 val. palaikyti saulėje, jei saulės nėra – 5–6 dienoms palikti sausoje vietoje, o vėliau pervežti į nuolatinę laikymo vietą.

Moliūginės daržovės priskiriamos vidutiniškai patvarių laikyti daržovių grupei. Joms reikalinga aukštesnė laikymo temperatūra nei kitoms daržovėms. Optimali laikymo temperatūra arbūzams – 10–15 laipsnių šilumos, santykinis oro drėgnumas – 85–90 proc., melionams – 2–10 laipsniai, 85–95 proc. Moliūgams optimali laikymo temperatūra – 10–13 laipsnių, santykinis oro drėgnumas – 50–70 proc., aguročiai ir cukinijos geriau išsilaiko esant 6–8 laipsniams šilumos bei 90–95 proc. santykinio oro drėgnumo.

Išsilaiko iki pavasario

Vaisiai gali būti laikomi ant lentynų išdėlioti viena eile, ant medinių grindų arba konteineriuose. Dėžes ir konteinerius reikėtų iškloti gofruotu kartonu, o tarp vaisių pridėti šiaudų. Eilė nuo eilės atskiriamos 25 cm storio putoplasčio plokštėmis su 3–5 cm skylutėmis.

Sveiki, nesužaloti vaisiai išsilaiko iki pavasario. Laikant ant lentynų arba ant grindų ir šiek tiek pažeistus (su įbrėžimais) vaisius reikia kartkartėmis pavartyti, paguldyti ant kito šono. Turint nedaug vaisių, juos galima laikyti plono audinio maišeliuose pakabinus ant rėmo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virginija

Virginija portretas
Gaila, bet internete nerandu apie daržoves straigtnekus ir kruknekus :(
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių