Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“ - trijuose miestuose

Rugsėjo 9-16 dienomis Lietuvoje vyks septintasis mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“, kurio metu jaunimą ir visus besidominčius mokslo naujovėmis džiugins 90 nemokamų renginių. Šiemet festivalis vyks trijuose miestuose: Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Festivalis prasidės Vilniuje. Atidarymo metu bus rodomas filmas „Gyvasis vandenynas“ ir vyks pokalbis apie grėsmes mūsų planetos biologinei įvairovei bei jos išsaugojimo svarbą. Pokalbyje dalyvaus vienas žymiausių Lietuvos menininkų Saulius Vaitiekūnas, Klaipėdos universiteto mokslininkai ir Lietuvos UNESCO komisijos atstovai.

Kitus renginius ves Vilniaus universiteto Gamtos, Chemijos ir Fizikos fakultetų mokslininkai. Žinomas biofizikas, mokslinės fantastikos mėgėjas Kastytis Beitas pasidalins savo mintimis apie nežemišką fiziką ir biologines sistemas planetose prie kitų pasaulių. Apie informacinių technologijų raidos tendencijas bus galima sužinoti iš „Microsoft Lietuva“ specialistų lūpų. O meteorologijos centre dr. Audronė Galvonaitė papasakos, kaip galima nustatyti orą artimiausioms dienoms ir apie tai, kas sukelia orų kaprizus.

Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“ Kaune – visų pirma puiki proga aplankyti muziejus, paruošusius naujas įdomias ekspozicijas. Tai Vytauto Didžiojo karo muziejus, Lietuvos aviacijos ir Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejai, Kauno zoologijos sodas ir kiti.

Viena diena, rugsėjo vienuoliktoji, bus skirta Kauno technologijos universitetui. Visi norintys tą dieną nuo 10 val. ryto laukiami KTU studentų miestelyje. Ypač organizatoriai kviečia atvykti šeimomis – ir suaugę, ir vaikai ras ką veikti. Kepsite duoną, konstruosite robotus, kursite naujus audinių raštus ir saulės gardeles, išbandysite protingas lašelines vaistams leisti ir ultragarso instrumentą, kuriuo galima išvalyti kraujagyslių sieneles nuo susikaupusio cholesterolio.

KTU Informatikos fakulteto dėstytojai ves šias paskaitas:

10 ir 13 val. Elektronikos rūmų 101 auditorijoje dr. Algirdas Noreika ves paskaitą „Virtualios multimedijos technologijos internete, kine ir kompiuteriniuose žaidimuose“.

Paskaitoje bus pasakojama apie šiuolaikines multimedijos technologijas - vaizdo, trimatės grafikos, garso perteikimą ir interaktyvų valdymą. Sužinosite kaip netolimoje ateityje multimedijos technologijos pakeis mūsų pasaulio suvokimą ir mūsų sąsajas su virtualia realybe. Susipažinsite su naujų valdymo formų taikymu žaidimuose, sužinosite kodėl kino filmų aktoriams gresia nedarbas, pamatysite kaip atrodys ateities interneto parduotuvės.

12 ir 14 val. Elektronikos rūmų 101 auditorijoje ir II aukšto fojė prof. Egidijus Kazanavičius skaitys paskaitą „Skaitmeniniai namai ir protingi daiktai“.

Paskaita apie protingus namus, sumaniąją virtuvę, protingą šaldytuvą, skaitmeninę televiziją. Paskaitos metu bus parodyta, kaip visa tai galima valdyti internetu.

Mokslo festivalyje Klaipėdoje – šio miesto mokslininkų paskaitos apie Baltijos jūros dugne slypinčias paslaptis, apie atėjūnus iš kitų jūrų. Šių metų Lietuvos mokslo premijos laureatas prof. A. Girininkas paruošė paskaitą apie mūsų protėvių baltų gyvenimą Lietuvos teritorijoje, apie jų kultūrą ir ekonomiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių