Mokslininkai sukūrė linzę, kuri fokusuoja šviesą be iškraipymų

Mokslininkai sukūrė labai ploną plokščią linzę, kuri fokusuoja šviesą be iškraipymų, kurie būdingi dabartiniams analogams. Linzės galimybė didinti vaizdą yra maksimaliai artima difrakcinei ribai, kartu reikia turėti omenyje, jog jos storis sudaro vos 60 nanometrų.

Svarbu tai, jog linzė leidžia dirbti su optinių telekomunikacinių sistemų taktiniais dažniais, taip pat ją gana lengva pagaminti.

Plokščios linzės (arba „linzės su meta paviršiumi“, kaip ją vadina kūrėjai) gamyba sudaryta iš keleto etapų. Iš pradžių ant plonos silicio plokštelės „užtepamas“ plonas, 1 nanometro storio aukso sluoksnis.

Vėliau dalis aukso su siliciu pašalinama taip, jog paviršiuje susiformuotų V-pavidalo struktūros, kurios atlieka savotišką nano antenų vaidmenį ir taip sudaro kliūčių prasiskverbiantiems spinduliams.

Tokiu būdu, šviesos spindulių judėjimo kryptis keičiasi pagal tą pačią schemą, kaip ir įprastose plataus kampo linzėse, tačiau be iškraipymų, tokių kaip, pavyzdžiui, „žuvies akis“, kurios būdingos dabartiniams analogams. Mokslininkų teigimu, naujų linzių gamybai galima panaudoti ir šiuolaikinius litografijos metodus, tuo tarpu aukso prireiks tikrai nedaug: jis labai mažai įtakos galutinio gaminio kainą.


Šiame straipsnyje: linzėlęšis

NAUJAUSI KOMENTARAI

gebelsas

gebelsas portretas
kazkokia pieva.... linze ir yra tam kad sviesa iskreiptu...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių