Mokslininkai sukonstravo su ugnimi kovojantį robotą

Kariniai mokslininkai sukontravo robotą, panašų į „Žvaigždžių karų“ personažą C-3PO, gebantį kovoti su ugnimi. Skamba neįtikėtinai, bet gyvybes gelbstintis robotas jau kitąmet bus išbandomas JAV karinio jūrų laivyno laivuose.

ASH (angl. the Autonomous Shipboard Humanoid) gebės veikti pilnose dūmų erdvėse, lipti kopėčiomis, judėti siaurais koridoriais ir net reaguoti į žmogaus gestus, rašo dailymail.com.

ASH „rankos“ išlaikys ir valdys žarną, gesintuvus bei kitus ugnies gesinimo prietaisus.
Robotas pagamintas iš titano bei aliuminio. Jo energijos šaltinis – baterija, leidžianti veikti maždaug 30 minučių. Tikimasi, kad šis kūrinys galės atlikti savo pareigą net ir didžiausiose liepsnose, keliančiose pavojų laro laivų įguloms.

„Jis jau vaikšto. Bandymus pradėsime kitų metų pradžioje. Dar reikia padaryti daug dalykų, patobulinti roboto apsaugą prieš liepsnas ir karštį, navigacijos, jutiklinius įrenginius, gaisrininko judesių įvaldymą“, – būsimus darbus vardijo profesorius Dennisas Hongas.

„ASH „rankų“ valdymas ir jutiklinė koordinacija vadinama didžiuliu laimėjimu robotų technologijų srityje.

Kiek anksčiau šiais metais buvo skirta 1,5 mln. dolerių suma, skirta sukurti robotą huimanoidą, galintį atlikti gyvybei itin pavojingas užduotis – dalyvauti teroristinėse atakose, industrinių ar gamtos nelaimių atveju. JAV armija tikisi  iek įmanoma padidinti robotų panaudojimą savo operacijose.


Šiame straipsnyje: robotaitechnologijosrobotas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių