Mokslininkai: šimpanzės taip pat siekia teisingumo

Ilgą laiką teisingumas buvo laikomas išskirtiniu žmogaus bruožu. Dabar mokslininkai teigia, kad šimpanzės taip pat gali elgtis teisingai, kai užduotį atlieka su kitais gentainiais, rašo dailymail.co.uk.

Iki šiol manyta, kad gyvūnai, siekdami kažkokio tikslo, visada renkasi pačią savanaudiškiausią išeitį, o teisingumo jausmas ir poreikis susiformavo žmogui evoliucionuojant. Gali būti, kad kai kurie primatai taip pat turi tokį bruožą.

Džordžijos valstijos (JAV) universiteto mokslininkai atliko eksperimentą su 6 šimpanzėmis. Jos žaidė žaidimą (angl. Ultimatum game), kurio metu vienas laimėtojas turėjo nuspręsti, ką daryti su prizu – pasidalinti su partneriu ar pasilikti sau. Tuo tarpu gavėjas taip pat turėjo nuspręsti, ar jam priimti laimėtojo siūlomą atlygį.

Tokį patį žaidimą žaidė ir dvidešimt 2-7 metų amžiaus vaikų. Mokslininkai nustatė, kad abiejų grupių laimėtojų elgesys buvo labai panašus į suaugusiųjų žmonių: jeigu atliekant užduotį partneris padėdavo ją įgyvendinti, laimėtojai pasirinkdavo prizą pasidalinti. Tačiau jeigu žaidimo partneris buvo pasyvus ir niekaip nepadėjo, laimėtojai prizą pasilikdavo sau.

„Eksperimente naudojome „Ultimatum game“, nes tai – puikus būdas nustatyti žmogaus teisingumą <...> Žmonės, dirbdami su partneriais, dažniausiai jiems siūlo 50 proc. atlygio, būtent todėl nusprendėme pasirinkti tokį tyrimo būdą", - kalbėjo mokslininkė dr. Darby Proctor.

Žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“ publikuotame išsamiame tyrimo aprašyme teigiama, kad laukinėje gamtoje šimpanzės bendradarbiauja tarpusavyje. Būtent todėl iškelta hipotezė, kad tokiam bendradarbiavimui reikalingas teisingumo jausmas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių