Mokslininkai: Paukščių Take yra 50 mlrd. planetų

Pirmuosius mūsų galaktikos surašymo duomenis įvertinę mokslininkai skelbia, kad Paukščių Take yra mažiausiai 50 mlrd. planetų.

Apie 500 mln. šių planetų patenka į taip vadinamą Goldilockso zoną, kur klimatas, kaip manoma, yra ne per karštas ir ne per šaltas, ir kur gali egzistuoti gyvybė, rašo britų „Daily Mail“.

Šie rezultatai gauti iš pirmųjų NASA „Kepler“ teleskopo pateiktų duomenų. Jau praėjo beveik dveji misijos metai, o iš viso ji truks 3,5 metų. Jos vertė – 600 mln. dolerių.

 „Kepler“ mokslo vadovas Williamas Borucki teigia, kad mokslininkai paėmė per pirmuosius paieškų metus nedidelėje naktinio dangaus dalyje rastų planetų skaičių ir įvertino, kokia tikimybė, kad planetų gali būti aplink žvaigždes. „Kepler“ planetas pastebi tuomet, kai jos praskrieja tarp Žemės ir žvaigždės, apie kurią sukasi.

Iki šiol „Kepler“ rado 1235 galimas planetas, 54 jų yra Goldilockso zonoje, kur galėtų egzistuoti gyvybė.

Pagrindinė „Kepler“ misija – ne tirti atskiras planetas, tačiau leisti mokslininkams sužinoti, kiek planetų, o ypač – potencialiai gyvenamų, galėtų būti mūsų galaktikoje.

W. Borucki su kolegomis nustatė, kad kas antra žvaigždė turi planetų, o vienos iš 200 žvaigždžių planetos yra gyvenamojoje zonoje.

Ir tai tik minimumas, nes žvaigždės gali turėti daugiau nei vieną planetą, o „Kepler“ dar turi pažvelgti atidžiau, kad pamatytų toliau nuo žvaigždžių nutolusius pasaulius, aiškino mokslininkas.

Pavyzdžiui, jei teleskopas būtų už tūkstančio šviesmečių nuo Žemė, žvelgtų į Saulę ir pastebėtų pro ją praskrendančią Venerą, egzistuotų tik viena galimybė iš aštuonių, kad tuo pat metu būtų matoma ir Žemę, teigia astronomai. Norėdami įvertinti bendrą planetų skaičių, mokslininkai naudojo pastebėtą dažnumą ir pritaikė jį Paukščių Take esančiam žvaigždžių skaičiui.

Ilgą laiką mokslininkai manė, kad Paukščių Take yra 100 mlrd. žvaigždžių, tačiau praėjusiais metais Jeilio tyrėjai nustatė, kad šis skaičius siekia 300 mlrd.

Ir šie skaičiai apibūdina tik mūsų galaktiką, o visatoje jų yra 100 mlrd.


Šiame straipsnyje: Paukščių takas

NAUJAUSI KOMENTARAI

H.M.

H.M. portretas
Paskutinese trijose eilutese kazkokia tai nesmone.....

Kaip

Kaip portretas
tik samone. visata tikrai yra labai didele, ir tikrai kazkur tai egzistuoja gyvybe. Nemanykime, kad mes vienintele, Zeme.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių