Mokslininkai: kirmėlės ir žmonės labai panašūs

Kirmėlės ne taip smarkiai skiriasi nuo žmonių, kaip daugelis linkę manyti, rašo švedų dienraštis „Upsala Nya Tidining“.

Palyginus virškinimo organų struktūrą ir genus, mes su kirmelėmis esame labai panašūs. Tai nustatė Upsalos universiteto mokslininkai, drauge su kolegomis iš Norvegijos naujausioje savo studijoje. Rezultatai buvo paskelbti biologų leidinyje „Current Biology“.

Mokslininkai ištyrė, kokie aleliniai genai yra aktyvūs, kai priapulidinių kirmėlių embrionams vystosi virškinamasis traktas, skrandis ir išangė.Išsiaiškinta, kad kirmėlių virškinimo organai vystosi taip pat, kaip ir žmonių, žuvų ar varlių. Tačiau labiausiai tyrėjus nustebino, kad vystymosi proceso metu veikia lygiai tokie pat genai.

„Tai reiškia, kad žmogaus pilvo ištakos yra kur kas senesnės, nei mes manėme - maždaug 500 milijonų metų amžiaus“, - komentavo Upsalos universiteto Geomokslų instituto tyrėjas Ralfas Janssenas.Tokį amžių mokslininkai nurodė, nes yra rasta priapulidinių kirmėlių fosilijų iš Kambro periodo, kuris prasidėjo maždaug prieš 542 milijonus, o baigėsi prieš 488,3 milijono metų.

Priapulidai yra jūrinės kirmėlės. Jos gyvena negiliuose vandenyse, purve, tarp jų - ir vakarinėje Švedijos pakrantėje.Šie kirminai - vieni iš seniausių gyvūnų, kurie yra bilateraliai simetriški: turi kairiąją ir dešiniąją puses.


Šiame straipsnyje: įdomukirmėlėsžmogus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių