Mokslininkai atskleidė kačių lakimo paslaptį

Mokslininkai išsprendė subtilią biomechanikos lygtį ir teigia turintys atsakymą, kodėl katės taip elegantiškai ir grakščiai laka skysčius.

Jie atrado, kad katės naudoja savo liežuvius subtiliai, nepažeisdamos skysčio paviršiaus.

Mokslininkai, išspausdinę savo studiją žurnale „Science“, sako, kad jos skiriasi nuo šunų, kurie tiesiog grubiai numalšina savo troškulį.

Biofizikas Romanas Stockeris sakė: „Aš suvokiau, kad tai yra įdomi biomechanikos problema, paslėpta po šiuo labai paprastu veiksmu. Tada projektas kilo iš šių apmąstymų“. Jis išbandė didelės spartos kamerą su savo kate.  Lakdama katė tik lengvai liečia skysčio paviršių.

Be to, tyrėjai taip pat nustatė, kad maži plaukeliai ant kačių liežuvių, kurie, kaip buvo manoma, padeda katei lakti, iš tikrųjų šiame procese nedalyvauja.

Detaliau žvelgdami į mechanizmą, komandos nariai sukūrė automatinį katės liežuvį. Procesas vyko veikiant dviem jėgom: inercijai ir sunkio jėgai.

Tirdami zoologijos sodo gyvūnus ir „YouTube“ filmuotą medžiagą, tyrėjai taip pat atrado, kad taip vadinamos didelės katės, tokios kaip tigrai, leopardai ir gepardai taip pat naudoja tokį patį mechanizmą kaip ir jų naminiai giminaičiai. O štai šunys savo liežuvius lakdami naudoja kitaip negu katės.

Bet R. Stockeris ir jo kolegos nėra tikri, kodėl kačių šeima išvystė tokį rafinuotą gėrimo mechanizmą, bet jie įtaria, kad taip galėjo nutikti, nes katės nemėgsta vandens.

Jis paaiškino: „Kačių gėrimo mechanizmas daug švaresnis negu šunų, kuris yra daug stipresnis ir jiems lakant greičiau apsitaško.

„Vienas spėjimas galėtų būti tas, kad katės snukis ir ypač sritis apie nosį ir ūsus yra labai jautri ir katė stengiasi išlaikyti tą sritį kiek galima sausesnę“, – kalbėjo biofizikas.


Šiame straipsnyje: katė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių