Mokslininkai aptiko didžiausią neutroninę žvaigždę

Mokslininkai aptiko didžiausią iki šiol neutroninę žvaigždę, kurios masė beveik du kartus didesnė nei Saulės.

Astronomai nustatė, kad nepaisant to, jog žvaigždė yra palyginus maža ir savo dydžiu prilygsta nedideliam miestui, ji taip smarkiai suspausta, kad jos masė didžiulė. Vos žiupsnelis šios žvaigždės, pavadintos „PSR J1614-223“, medžiagos svertų 500 mln. tonų, rašo telegraph.co.uk.

Paaiškėjo, kad neutroninė žvaigždė, susidaranti po supernovos sprogimo, yra du kartus didesnė nei mūsų Saulė. Ji yra maždaug už 3 tūkst. šviesmečių, Skorpiono žvaigždyno link. Tai didžiausia iki šiol aptikta neutroninė žvaigždė.

Mokslininkai tikisi, kad šis atradimas turės didelę įtaką fizikos mokslui. Kadangi žvaigždė yra tokia tanki, tai tarsi natūrali laboratorija, kurioje mokslininkai gali tirti pačias egzotiškiausias mokslui žinomas medžiagos būsenas, kurios gali egzistuoti tik tokiomis ekstremaliomis sąlygomis.

Astronomai žvaigždės ir jos palydovės, baltosios nykštukės, masę  išmatavo remdamiesi Einsteino reliatyvumo teorijos efektu.

„Ši neutroninė žvaigždė dvigubai masyvesnė nei mūsų Saulė. Tokia masė reiškia, kad galime atmesti keletą teorinių modelių apie neutroninių žvaigždžių sudėtį“, – kalbėjo Paulas Demorestas iš Nacionalinės radijo astronomijos observatorijos Šarlotesvilyje, Virdžinijoje.

Neutroninė žvaigždė yra pulsaras, kuris besisukdamas skleidžia radijo bangų srautus, panašiai, kaip besisukantis švyturys. Baltoji nykštukė skrieja tokia orbita, dėl kurios ji atsiduria tiesiai priešais pulsarą, dėl to radijo bangoms Žemę pasiekti prireikia daugiau laiko. Kadangi šį užlaikymą, vadinamą Shapiro efektu, sukelia gravitacija, mokslininkai tuo naudodamiesi gali tiksliai apskaičiuoti abiejų žvaigždžių masę.

Tyrėjai manė, kad neutroninė žvaigždė bus maždaug pusantro karto masyvesnė už Saulę. Tačiau skaičiavimai parodė, kad jos masė dar didesnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių