Mobiliojo interneto naudojimas pasaulyje auga kartais

Pernai metais pasaulyje mobiliojo interneto naudojimas didėjo apie 315 procentų. Šiemet galima tikėtis, kad jis bus dukart didesnis, skelbia pasaulinė mobiliųjų įrenginių gamintoja „Nokia“.

„Pasaulinės tendencijos akivaizdžios – žmonės vis daugiau prie interneto jungiasi iš mobiliojo telefono, naršo po socialinius tinklus, ieško informacijos, tikrinasi elektroninį paštą. „Nokia“ siekia būti šių pokyčių priešakyje ir kurti sprendimus, kurie leidžia vartotojams būti arčiau jiems svarbių dalykų“, – sakė „Nokia“ generalinis direktorius Baltijos šalims Simonas Skupas.

Pasak S. Skupo, vienas iš pagrindinių mobiliojo interneto augimą lemiančių faktorių yra socialinių tinklų populiarumas. Tyrimų kompanijos „Nielsen“ duomenimis, socialiniuose tinkluose lankosi 866 mln. vartotojų arba maždaug kas aštuntas planetos gyventojas.

Vienas didžiausių pasaulyje 300 mln. vartotojų vienijantis interneto socialinis tinklas „Facebook“ skelbia, kad šiuo metu kas penktas lankytojas prie savo profilio prisijungia per mobilųjį telefoną. Be to, šie mobilieji vartotojai yra 50 proc. aktyvesni už kitus vartotojus, kurie prisijungia per kompiuterį.

Vartotojų daugėja ir Lietuvoje

Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje mobilųjį internetą pasirinko 58 proc. vartotojų daugiau nei fiksuotąjį. Mobiliojo interneto paslaugą per pirmuosius du šių metų ketvirčius įsigijo daugiau nei 30 tūkst. vartotojų, kai tuo tarpu fiksuotą internetą įsivedė tik 19,7 tūkst. vartotojų.

Lemia technologijų raidą

„Šios interneto tendencijos smarkiai veikia mobiliųjų telefonų bei paslaugų raidą. Pažangiausi „Nokia“ įrenginiai, pavyzdžiui „Nokia N97 mini” yra pritaikyti patogiai bendrauti įvairiose socialinėse erdvėse, realiu laiku dalintis su draugais savo akimirkomis. Be to, „Nokia“ plėtoja „Ovi“ paslaugų erdvę, kuri dar labiau praplečia mobilumo ir bendravimo galimybes“, – sakė „Nokia Lietuva“ produktų vadovas Dalius Nalivaika.

Socialinių tinklų mėgėjams „Nokia“ ruošia naują paslaugą – akimirkų transliacijas per „Ovi“. Tai pirmoji mobilioji programa, kuri leis žmonėms tiesiai iš mobiliojo telefono darbastalio ne tik atnaujinti savo būseną „Facebook“, bet ir pranešti savo buvimo vietą, kuri automatiškai nustatoma panaudojant telefono GPS funkciją arba pagal mobiliojo ryšio stotis. Kartu vartotojas galės įkelti ir nuotrauką, kad draugai realiu laiku sužinotų, kur jis yra ir ką veikia.

Telefonai virsta kompiuteriais

D. Nalivaikos teigimu, dar viena ryški mobiliųjų telefonų tendencija yra ir ta, kad jie savo techniniais parametrais ir galimybėmis jau prilygsta staliniams kompiuteriams. Lietuva yra tarp pirmųjų šalių pasaulyje, kurioje jau kitą savaitę prekyboje pasirodys technologijų mėgėjų laukiamas „Nokia N900“ modelis. Spartų „ARM Cortex-A8“ procesorių ir iki 1 gigabaito operatyviosios atminties turinčiame telefone įdiegta „Linux“ pagrindu sukurta „Maemo 5” operacinė sistema.

Lietimui jautrų ekraną ir išstumiamą visaženklę QWERTY klaviatūrą turintis „Nokia N900” išsiskiria ne tik galingumu, bet ir vartotojo sąsaja. Šis telefonas gali veikti daugiaprogramiu režimu (angl. multitasking) – vienu metu atverti daug programų langų, matyti juos specialioje juostoje bei patogiai tarp jų naviguoti. Telefone taip pat įdiegta „Mozilla“ technologijos pagrindu sukurta naršyklė, todėl per ją galima matyti visus „Flash“ animacijos vaizdus, kitus interaktyvius tinklalapio elementus, žiūrėti vaizdo įrašus. Į telefono darbastalį galima įkelti nuorodas (angl. shortcuts), valdiklius (angl. widgets) ar mobiliąsias programas.

Naujasis modelis turi 32 GB atminties, į ją galima įrašyti apie 7 tūkst. dainų arba 40 valandų DVD kokybės vaizdų. Mobiliosios fotografijos mėgėjai telefone ras ne tik 5 megapikselių kamerą su „Carl Zeiss“ optika, bet ir galimybę sudaryti nuotraukų žymų debesis (angl. tag clouds).

Ir „Nokia N97 mini”, ir „Nokia N900“ Lietuvoje bus parduodami nuo kitos savaitės ir kainuos atitinkamai 1550 Lt ir 1700 Lt be mokesčių ir subsidijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių