Mirė žinomas Rusijos mokslininkas ir švietėjas Sergejus Kapica

Mirė žinomas Rusijos mokslininkas ir švietėjas Sergejus Kapica, pranešė agentūrai „Interfax“ televizijos kompanija „Očevidnoje-neverojatnoje“ („Akivaizdu-neįtikėtina“).

„Šiandien eidamas 85 metus mirė įžymus švietėjas ir mokslininkas Sergejus Kapica“, - sakoma televizijos kompanijos pranešime, išplatintame antradienį.

Televizijos kompanija „Očevidnoje-neverojatnoje“ pažymi, kad neįmanoma išvardyti visko, ką nuveikė S.Kapica mokslo labui kaip mokslininkas, visuomenės veikėjas, žinomas televizijos laidų vedėjas ir mokslo populiarintojas.

S.Kapica - keturių monografijų, keliasdešimties straipsnių, 14 išradimų ir vieno atradimo autorius. Jis sukūrė Žemės gyventojų skaičiaus hiperbolinio augimo fenomenologinį matematikos modelį.

Akademikas S.Kapica ypač išgarsėjo kaip populiarios televizijos laidos „Akivaizdu, bet neįtikėtina“ vedėjas.

Kaip sakoma televizijos kompanijos pranešime, S.Kapica gimė 1928 metų vasari 14 dieną Kembridže, kur tuo metu mokslo komandiruotėje buvo jo tėvas - žymus fizikas, būsimasis Nobelio premijos laureatas Piotras Kapica.

„Sergejaus Kapicos motina - Ana Krylova, žinomo laivų statytojo A.Krylovo duktė. S.Kapicos krikšto tėvas buvo didysis fiziologas I.Pavlovas“, - pažymima pranešime.

1935 metais šeima persikėlė gyventi į Maskvą. S.Kapica baigė Maskvos aviacijos institutą, 1961 metais tapo fizikos ir matematikos mokslų daktaru, dirbo Centriniame aerohidrodinamikos institute, iš ten buvo atleistas, jo tėvui patekus į vyresnybės nemalonę.

Paskui dirbo Geofizikos institute, Rusijos mokslų akademijos P.Kapicos fizikinių problemų institute. 35-erius metus buvo didžiausios šalyje fizikos katedros Maskvos fizikos ir technikos institute vadovas.

S.Kapica 30 metų vadovavo žurnalui „V mire nauki (Scientific America)“, kurį skaitydamos augo kelios mokslininkų kartos.

Pastaruoju laiku aktyviai gvildeno informacinės visuomenės, globalizacijos, demografijos problemas.

40 metų jis vedė laidą „Akivaizdu, bet neįtikėtina“, kurią pirmą kartą parodė Centrinė televizija 1973 metų vasario 24 dieną.

S.Kapica įtrauktas i Guinnesso (Gineso) rekordų knygą kaip televizijos laidos vedėjas, turintis ilgiausią laidos vedėjo stažą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
"Televizijos kompanija „Očevidnoje-neverojatnoje“ pažymi" išsiblaivykyt žurnaliugos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių