Mirė pirmoji į kosmosą pakilusi amerikietė Sally Ride

Astronautė Sally Ride, tapusi pirmąja į kosmosą pakilusia amerikiete, būdama 61 metų mirė pirmadienį savo namuose San Diego priemiestyje La Hojoje po 17 mėnesių trukusios kovos su kasos vėžiu, pranešė jos įsteigtas fondas.

S.Ride pakilo į kosmosą erdvėlaiviu „Challenger“ 1983 metų birželio 18 dieną, būdama 32 metų. Vėliau kosminiuose skrydžiuose dalyvavo 42 kitos amerikietės.

JAV prezidentas Barackas Obama  pareiškė, kad S.Ride buvo „nacionalinė didvyrė ir paveikus pavyzdys“, kuris „įkvėpė merginų kartas siekti žvaigždžių“.

S.Ride pirmasis skrydis įvyko praėjus dviem dešimtmečiams po to, kai Sovietų Sąjungą pirmoji pasiuntė į kosmosą moterį, taip pat praėjus mažiau nei metams po antrosios sovietų kosmonautės skrydžio.

Duodama interviu minint 25-ąsias jos skrydžio metines, S.Ride sakė, jog buvo tokia sumišusi, jog tik vėliau „suvokė, kokia garbė būti išrinktai pirmąja (JAV moterimi), kuriai atsivėrė galimybė skristi į kosmosą“.

S.Ride, gimusi 1951 metų gegužės 26 dieną pietų Kalifornijoje, studijavo fiziką ir anglų kalbą Stanfordo universitete.

1977 metais ji pateikė prašymą tapti astronaute JAV Nacionalinei aeronautikos ir kosmoso administracijai (NASA) - po to, kai pamatė darbo skelbimą savo universiteto studentų laikraštyje. Tai buvo pirmasis kartas, kai JAV kosminė agentūra nusprendė priiminėti civilių - ir moterų - prašymus.

S.Ride tapo viena iš 35 žmonių, tarp jų tik šešių moterų, atrinktų iš 8 tūkst. kandidatų.

Į kosmosą ji skrido du kartus - 1983 ir 1984 metais, abu kartus erdvėlaiviu „Challenger“. Orbitoje ji išbuvo iš viso 343 valandas. Jos trečiasis skrydis buvo atšauktas, kai „Challenger“ sprogo startuodamas 1986 metais.

S.Ride paliko savo gyvenimo draugą Tamą O'Shaughnessy, su kuriuo gyveno 27 metus, taip pat savo motiną, seserį, dukterėčią ir sūnėną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rikis

Rikis portretas
Skrydis i kosmosa labai sujaukia zmoniu gyvenimus. Nzn kodel, bet taip jau yra. Ne tik moteru, bet ir vyru. Kodel atsirenka is 8 tukstanciu viena? Todel,kad sveikata kaip arklio! Ji butu gyvenusi iki 100 metu, jei ne tas skrydis! Dabar 60 metu ir po velena. Valdzia tiesiog sunaikina tobulai sveika zmogu!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių