Minima Tarptautinė mokytojų diena

Antradienį minima Tarptautinė mokytojų diena. Vilniaus pedagoginio universiteto vadovybė džiaugiasi, kad šiemet norinčiųjų gauti mokytojo išsilavinimą buvo daugiau nei pernai.

Šiemet pirmą kartą stojantieji į valstybės finansuojamas pedagoginių studijų vietas turėjo laikyti motyvacijos testą, kuris įvestas siekiant sustiprinti mokytojų rengimą. Tėvų forumo atstovai sako, kad kol kas šalyje per maži ir mokytojo prestižas, ir alga.

Vilniaus pedagoginio universiteto vadovybė skelbia, kad šiemet norinčiųjų gauti mokytojo išsilavinimą buvo beveik 200 daugiau nei pernai.

Tik penktadalis jų rinkosi studijuoti matematiką, fiziką ar chemiją, nors būtent šių specialybi
ų pedagogų maža. Daugelis norėtų būti muzikos, šokio, dailės ir kitų meno sričių mokytojai, socialiniai pedagogai, istorikai, lituanistai, o jų pakanka.

Švietimo ir mokslo ministerija teigia, kad iš esmės pedagogų poreikis yra tenkinamas, kai kur ir daugiau negu reikia.

Šiemet pirmą kartą stojantieji į valstybės finansuojamas pedagoginių studijų vietas turėjo laikyti motyvacijos testą, kuris įvestas siekiant sustiprinti mokytojų rengimą. Priėmimo rezultatai, anot ministerijos, rodo, kad motyvacijos testas paskatino jaunimą atsakingiau pasverti ketinimus studijuoti pedagoginėse programose.

Dėl mažėjančio moksleivių skaičiaus šiemet beveik dvigubai sumažintas pedagoginių studijų krepšelių skaičius, tačiau didinamas finansavimas vienai studijų vietai, pusė įstojusiųjų į valstybės finansuojamas vietas gaus specialią papildomą skatinamąją stipendiją – 400 litų.
Tuo metu Lietuvos tėvų forumo atstovai atkreipia dėmesį, jog mokytojų kompetencija, įvaizdis ir darbo metodai nepriklauso vien tik nuo jų pačių. Esą valstybėje nėra bendros mokytojų ruošimo sistemos, švietimo reforma krypstanti tai į vieną, tai į kitą pusę, žemas mokytojo profesijos prestižas ir nepakankamas apmokėjimas.

Lietuvos darbo birža skelbia, kad šimet bendrabiais įregistruoti daugiau kaip 2,5 tūkst. mokytojų, pernai buvo 3,5 tūkst., 2008-aisiais – mažiau nei 2 tūkst. Daugiausia pedagogų – bedarbių – pradinio ugdymo ir kūno kultūros mokytojai.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino visus šalies pedagogus Tarptautinės mokytojo dienos proga, apsilankė S. Nėries gimnazijoje, kurią yra baigusi, ir pasveikino savo anglų kalbos mokytoją Stefaniją Kasiulaitienę.

„Kiekvieno mūsų sėkmė labai priklauso nuo mokytojų. Tai žmonės, suteikiantys mums ne tik dalykinių žinių, bet mokantys žmogiškumo, pilietiškumo ir kūrybos. Iškilios asmenybės, ugdančios būsimus Lietuvos kūrėjus, gali nulemti ne tik žmogaus, bet ir valstybės kelią“, – mokytojo misijos svarbą pabrėžė Prezidentė.


Šiame straipsnyje: Mokytojų diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių