Milane – skanus lietuviškas dizainas

Baldų gurmanai iš viso pasaulio Milane galės paragauti ir lietuviško dizaino. Vienoje įtakingiausių pasaulio baldų dizaino parodų „iSaloni“ ir tuo pat metu rengiamoje tradicinėje Milano dizaino savaitėje, kuri prasidės balandžio 22 d., kūrėjai iš Lietuvos pirmą kartą turės atskirą stendą, o šalies simboliu taps skanus šviestuvas iš šakočio.

Lietuvai skirta garbinga vieta

„Tasty Baltics“ - tokiu šūkiu lankytojus pasitiks bendra Lietuvoje išskirtinio dizaino baldus ir aksesuarus kuriančių bendrovių „Contraforma“, „Virūna“, LTD, „Puzero“ ir kitų Lietuvos dizainerių ekspozicija. Jos simboliai - keturi šviestuvais paversti šakočiai, gana taikliai atspindintys lietuviškas vertybes. Lietuviško stendo lankytojai šių šviestuvų galės tiesiog paragauti.

„Važiuojame į Milaną parodyti, kad Lietuva turi dizaino tradicijas, pristatyti, kas naujo mūsų padangėje. Galima sakyti, kad atstovausime ne tik Lietuvai, bet ir kitoms Baltijos šalims, nes nei latviai, nei estai ir netgi lenkai kol kas tokiuose renginiuose dar nedalyvauja, - sakė „Contraformos“ rinkodaros ir pardavimų vadovė Eglė Opeikienė. - Jaunieji dizaineriai nori sudominti gamintojus iš Vakarų naujomis savo idėjomis, o bendrovės ieško partnerių ir galimybių savo dizaino gaminius pasiūlyti tarptautinėje rinkoje.“

Lietuviai ne pirmą kartą dalyvauja „iSaloni“ parodoje, tačiau anksčiau tik jauni kūrėjai savo darbus pristatydavo „Salone Satellite“ - jaunimo idėjoms skirtame paviljone. Šį kartą lietuviai įžengė į visai kitą teritoriją. Su bendru lietuviško dizaino stendu jie įsikurs ne pagrindiniuose Milano parodų rūmuose, o „Zona Tortona“ - madingame Italijos madų sostinės dizaino  kvartale, kuriame vyksta pagrindiniai Milano dizaino savaitės renginiai.

Buvusiose gamyklose, sandėliuose ir kitose industrinėse patalpose savo kūrinius pristato garsiausi pasaulyje dizaino kūrėjai - Tomas Dixonas, „Mooi“ ir Marcelis Wandersas, „Edra“ ir kiti.

Pasiruošę nustebinti vakariečius

„Contraforma“ šiais metais Milane pristatys jaunų dizainerių sukurtus originalius šviestuvus - Lino Kutavičiaus „Pillow“, šviečiančią pagalvę. Originalus trikojis toršeras “C-Lover“ (autorius Paulius Savickas) jau pelnė premiją pernai surengtame lietuviško dizaino konkurse „Neformatas“. Tačiau patys keisčiausi - sieniniai Dariaus Petrulaičio šviestuvai iš „Uhu“ kolekcijos, primenantys paslaptingus nakties paukščius.

Milanas taip pat pirmą kartą  gyvai išvys lietuviško dizaino ikona jau vadinamą Pauliaus Vitkausko supamąją kėdę „Ku-dir-ka“.  Pats naujausias ir dar niekur nerodytas „Contraforma“ kūrinys  - korpusinių baldų sistema „Carabox“. Jos autorius Nauris Kalinauskas sukūrė elegantiškus, lengvus baldus, kuriuos galima surinkti pačiam be jokių varžtų ir įrankių, nesvarbu ar tai būtų didelė lova, komoda, ar nedidelė spintelė, stalelis.

Dizaino studijos LTD įkūrėjas Juozas Brundza Milano dizaino savaitėje pristatys lietuvius sužavėjusią ir pernai „Neformato“ konkurse geriausiu darbu pripažintą kabyklą „Auga“ bei interjero aksesuarų kolekciją: romantišką veidrodį „Dviems“, funkcionalias pakabas „Hangerhook“ bei mėgstantiems kurti virtuvėje skirtas pjaustymo lenteles „Artist“.

“Tai daiktai, kurie namuose kuria gerą nuotaiką, bei žadina vaizduotę ir tuo pačiu išlieka labai funkcionalūs”, - taip šią kolekciją apibūdina dizaineris.

Originalius baldus gaminanti bendrovė „Virūna“ į Milaną veža nuotaikingą Roberto Čerškaus ir Vaido Zabulionio „vaikštantį“ žurnalinį staliuką apautą keturiais veltiniais batais, ironišku pavadinimu „Siberian memory“.

Juliaus Bučelio kabykla XXX atskleidžia jauno dizainerio drąsų ir visiškai naują požiūrį į šią interjero detalę. Atrodytu, kad kabyklos idėja jau išsemta, tačiau originalus dizainerio sprendimas netikėtai praplečia funkcines galimybes - kabyklą galima naudoti kaip laikraštinę, be to, įvairūs drabužiai ant jos gali būti kabinami skirtingais būdais.

„Virūna“ baldus gamina jau 17 metų ir šiuo metu išsiskiria originalaus dizaino baldais, kurie gaminami ne tik naujausiais įrengimais, bet naudojamas ir rankų darbas. Šie gamintojai nori parodyti, kad dizainerių kurti baldai gali papuošti ne tik išskirtinius namus, bet įnešti naują formos, estetikos, funkcionalumo supratimą į kiekvieną būstą.

Primins apie ekologiją

Lietuvos dizaineris Vytautas Puzeras turi originalių idėjų, kaip tausoti aplinką ir kovoti prieš klimato kaitą. Milano dizaino savaitėje jis pristatys kolekciją „Orient“, kurios pavadinimas labiau sietinas ne Rytų šalimis, o su orientyru. Dizainerio sukurta lovos, minkšto krėslo ir stalelio kolekcija naktį švies pati - spinduliuos per dieną sukauptą saulės energiją.

„Tai ekologiška ir ekonomiška idėja, skatinanti žmones veltui nenaudoti energijos. Šviečiantys baldų kontūrai padės susiorientuoti erdvėje ir tamsiausią naktį, kad nereikėtų įjungti šviestuvų. Tai ne tik baldų idėja. Manau, kad futuristinis būstas turėtų tapti nepriklausomas nuo energijos šaltinių, o alternatyvas galėtų kurti šviestuvų, baldų, aksesuarų dizaineriai, - sakė V.Puzeras. - „Orient“ šviečia tamsoje kol prašvinta. Jis ekologiškas, nes nenaudoja elektros energijos, o pasikrauna iš šviesos šaltinio. Šiuo metu miegu tokioje lovoje: svarbiausia - kūrinį išbandyti pačiam.“

Apie Milano baldų dizaino parodą

Milano paroda „iSaloni“ (balandžio 22 - 27 d.) rengiama jau 31-ą kartą. Šiemet parodoje dalyvauja per 2700 bendrovių iš viso pasaulio, tačiau daugiausia - iš Italijos. Visas parodos plotas - beveik 500 tūkst. kvadratinių metrų. Šiemet „iSaloni“ vyks ir tarptautinė apšvietimo paroda „Euroluce“, tradicinė jaunimo idėjoms skirta ekspozicija „Salone Satellite“, baldų aksesuarų paroda.

Pagrindiniai parodos renginiai vyksta naujame Massimiliano Fukso suprojektuotame Milano parodų centre. Tuo pat metu Milane vyksta ir dizaino savaitė - gyvas renginys, kuriame dalyvauja ne tik čia įsikūrę baldų dizaino salonai, bet ir svečiai, okupuojantys madingiausius miesto kvartalus, tarp jų ir garsiąją „Zona Tortona“.


Šiame straipsnyje: Baldų paroda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Toršeras iš šakočio, sietynas iš dešrų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių