Meteoritas, nukritęs Maroke, atskriejo iš Marso

Mokslininkų tvirtinimu, meteorito, praeitą vasarą nukritusio Maroke, fragmentai – ypač reti Marso planetos uolienos gabalai.

Ugnies kamuoliu apgaubta uoliena, skriejanti į Žemę, buvo pastebėta dar liepą. Kur tiksliai ši nusileido, nebuvo aišku iki gruodžio mėnesio, primena telegraph.co.uk. 

Tyrėjai jau nuo pat pradžių įtarė, kad meteoritas gali būti kilęs iš raudonosios planetos – Marso. Tarptautiniai ekspertai, remdamiesi atliktais tyrimais, pagaliau gali patvirtinti tokias spėliones: meteoritas išties atkeliavo iš ten. 

Net ir iki oficialaus patvirtinimo, kad meteoritas – Marso kilmės, muziejai, universitetai ir NASA mokslininkai už šios medžiagos pavyzdžius jų savininkams siūlė didžiules sumas. 

Vienas pirkėjas, įsigijęs uolienas iš meteoritą aptikusių žmonių ir dabar jas perpardavinėjantis, atskleidė, kad nors vienos uncijos kaina svyruoja nuo 11 iki 22,5 tūkst. dolerių, didžiąją dalį itin retos medžiagos kiekio jis jau yra pardavęs. 

Marso uoliena apytiksliai yra dešimt kartų brangesnė už auksą.   

Meteoritų ekspertas Chrisas Herdas, vadovavęs komitetui, patvirtinusiam šios uolienos marsietišką kilmę, prasitarė, kad ir pats įsigijo vieną gabalėlį. 

Astronomų teigimu, prieš milijonus metų į Marso planetą atsitrenkė kažkas labai masyvaus. Tąkart į kosmosą pažiro uolienų gabalai, kurių vienas galiausiai pateko į Žemės atmosferą ir nusileido Maroke. 

Meteoritas nuo smūgio į Žemę suskilo į fragmentus, kurių svoris –nuo 1 iki 7 kilogramų. 

Paskutinįsyk panašus atvejis, kuomet į Žemę atskriejo brangūs ir išskirtiniai uolienų pavyzdžiai iš Marso, užfiksuotas dar 1962 metais. Jokių kosminių misijų metu patiems parsigabenti tokios medžiagos į Žemė, deja, neįmanoma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

asas

asas portretas
Tai jei patiems neimanoma parsigabenti tokiu uolienu, tai is kur yra zinoma, kad sitos yra is Marso??? Kas ir su kuo galejo jas palyginti?

To asas

To asas portretas
I r visiem kitiem kurie domisi./ Meteoritas nukritęs iš LAT-VI-JOS !!!

senuks

senuks portretas
liuks bizniukas!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių