Marijampolės prieglaudoje paslaptingai dingsta gyvūnai

GRYNAS.lt sulaukė laiško, kuriame anonimas baisėjosi Marijampolės gyvūnų globos namų „Mindraja“ veikla. Laiško autorius kritikos nešykštėjo su Marijampoles savivaldybe sutartį pasirašiusiai rajone veikiančiai gyvūnų prieglaudai.

Laiške rašoma, jog gyvūnų mylėtojai skundėsi įvairioms institucijoms, tačiau Marijampolės savivaldybės Aplinkos valdymo skyriaus vedėjas Mindaugas Lelešius tikino, jokių nusiskundimų dėl gyvūnų globos namų „Mindraja“ nėra gavęs. Ši bendrovė yra laimėjusi konkursą teikti beglobių gyvūnų priežiūros paslaugą savivaldybėje. M. Lelelšius tikino, kad prieglauda dažnai tikrinama ir pažeidimų joje neužfiksuojama.

Už uždarų durų slepiami išsekę gyvūnai?

„Marijampolės savivaldybėje, Uosinės kaime įsikūrę gyvūnų globos „Mindraja“ vis labiau šiurpina aplinkinius gyventojus ir žmones apsilankančius pažiūrėti naujųjų gyvūnų. Kartais netikėtai užsukę gyventojai nėra įleidžiami į prieglaudą. Ne paslaptis kodėl - ogi nuo išsekimo iškankinti gyvūnai nebūna paslėpti nuo žmonių akių“, - rašoma laiške spaudai.

Laiško autorius pabrėžia, jog užėjęs į prieglaudą, ne kiekvienas silpnesnių nervų žmogus ištvertų vaizdą ir kvapą.

„Gyvūnų gardai nėra valomi, prižiūrėti, apie šiltesnius paklotus net kalbos nėra. Šeštadienį ir sekmadienį gyvūnai laikomi alkani. Vietiniai gyventojai baisisi, ar jau prižiūrėtojams per sudėtinga atlikti savo pareigas“, - rašė anonimas.

Laiške teigiama, jog maži gyvūnai, jau nebepastovintys ant kojų vežami veterinarijos gydytojams ir pastarieji kraipo galvas iš siaubo, tačiau situacija nesikeičia jau daugiau nei metai. Vietinė gyventoja yra pasakojusi, kaip užsisakiusi laukė jauno šuniuko, dar kol juos nešiojo miela kalytė, tačiau taip ir nesulaukė, nors kalytė suplonėjo ir šuniukus atsivedė, bet, moters spėjimu, jiems tiesiog nebuvo leista gyventi.

Kur dingsta šunys ?

„Kai kurie šunys lankytojų matomi dienų dienas, tačiau būna staigių „bumų“, kai šunys dingsta. Žmonių nesimato tomis dienomis daug, tiesiog gyvūnai dingsta, nors aiškinama, kad išsivežė naujieji šeimininkai“, - teigė liudininkas.

„Kas gali elgtis taip žiauriai, su mielomis, dėmesio prašančiomis šuns akimis“, - laiške cituojama vietinė moteris.

Laiško autorius taip pat piktinasi, jog tokią gyvūnų globos namų veiklą toleruoja Marijampolės savivaldybė.

„Kur galima dėti gyvūnus? Gal į kebabines priduodam?“

Šunų dingimo „kriminalą“ paaiškina pats prieglaudos „Mindraja“ vadovas D. Barzdukas.

„Turime tokių „gerbėjų“. Yra žmonių, kurie padėkoja už mūsų darbą, tačiau yra tokių, kurie atvažiuoja rugpjūčio mėnesį ir piktinasi, jog gyvūnams šalta. Na, jei jau šuniui būdoje šalta rugpjūčio mėnesį, tai nežinau, nežinau..., - kalbėjo D. Barzdukas. - Kur mes dar galim tuos gyvūnus dėt? Jei jau taip juokaujant, tai gal į kebabines priduodam? Juk yra savanoriai, kurie atvažiuoja, fotografuoja gyvūnus ir įkelia nuotraukas į internetą. Taip ir išdovanojam – kartais savanoriai paima ir išvežioja norintiems iki 10 gyvūnų. Arba tiesiai į prieglaudą atvažiuoja žmonės ir pasiima. O internete...Internete mes ir „žudikai“ ir „budeliai“, net nesiginčiju, kiek ten visko būna prirašyta.

Pasakysiu sąžiningai – paskutinį gyvūną užmigdėme sausio 27-ą dieną. Nes jis buvo agresyvus ir niekaip negalėjome prisipratinti. O jei tokį atiduosi ir papuls jam koks mažametis vaikas – kas tuomet atsakys?“

Savaitgalį prieglauda pratuštėja savanorių dėka

„Mindrajai“, kaip ir kitoms savivaldybės konkursus laimėjusioms gyvūnų prieglaudoms, priklauso gyvūną išlaikyti 14 dienų. Jei po to niekas jo nepasiima – galima užmigdyti. Tačiau D. Barzdukas tikina, jog ir šiuo metu prieglaudoje yra jau porą mėnesių čia gyvenančių keturkojų.

„Šią prieglaudą įkūriau iš savo asmeninių lėšų. Tuo metu niekas mums nepadėjo ir niekas mus nefinansavo. Dabar savivaldybė iš mūsų perka paslaugą, kad tuos gyvūnus mieste sugaudytume“, - pasakojo D. Barzdukas. Prieglauda jau veikia trejus metus.

Šiuo metu prieglaudoje yra virš 20 šunų ir 6 katinai.

„Taip, turėjome kačių daugiau. Bet savaitgalį atvažiavo savanorės, paėmė katę su keturiais kačiukais ir dar šunį. Iš viso per visą savaitgalį paėmė septynis gyvūnus. Tiesiog nežinau – ar kitų prieglaudų savanoriai prasčiau dirba – kodėl reikia taip stebėtis, kad mūsų gyvūnai yra greitai padovanojami? Kaip mums priklauso, taip mes ir dirbame, o į kitas prieglaudas nežiūrime“, - stebėjosi prieglaudos vadovas pridūręs, jog beveik 100 proc. pasitiki savo savanoriais. Šios merginos net teiraujasi, koks gyvūno charakteris ir vėliau pataria, kurį gyvūną rinktis skirtingiems būsimiems šeimininkams.

Gyventojai neįleidžiami savaitgaliais ir po darbo valandų

Sunerimęs laiško autorius skundėsi, jog gyventojai į prieglaudą kartais neįleidžiami. D. Barzdukas į tokią kritiką atsako, jog prieglauda ne savo darbo laiku lankytojų neįleidžia.

„Yra pagrindinė ir vienintelė priežastis, kodėl neįleidžiame žmonių – dirbame nuo 9 ryto iki 6 vakaro. O atvažiuoja kokią 23 valandą vakaro ir beldžia į vartelius. Taip pat nedirbame savaitgaliais. Mes – irgi žmonės, reikia pailsėti. Žinoma, sargas visada lieka, nes kai tik pradėjome veiklą, buvo apvogę, dingo du veisliniai rotveileriai. Laimei, policija juos vėliau rado. O šiandien gyvūnai auga voljeruose, net nerišami, o žmonėms svarbu tik apjuodinti, neva pas mus prastos sąlygos“,- nuoskauda pasidalino D. Barzdukas.


Šiame straipsnyje: prieglaudaGyvūnaiMarijampolė

NAUJAUSI KOMENTARAI

o as

o as portretas
labai tikiu,kad zmogus laiske rase tiesa....juk neeme ir siaip sau prisigalvojo.

M

M portretas
kebabu paklausa matyt padidejus yra:)

NEGALIU PATIKET

NEGALIU PATIKET portretas
DARIAU BARZDUK NEGALIU PATIKET.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių