Marijampolėje eksponuojamas V.Kudirkos smuikas

Marijampolės dailės galerijoje, kuri duris atvėrė gegužės pabaigoje, visą liepos mėnesį lankytojai gali grožėtis Lietuvos nacionaline vertybe - daktaro Vinco Kudirkos smuiku. Manoma, kad šiuo smuiku, pirktu Marijampolėje iš vietos žydelio 19 a. Pabaigoje, jis sukomponavo Tautišką giesmę - Lietuvos Respublikos himną.

Ši istorinė ir kultūrinė vertybė į Marijampolę atkeliavo iš Vilkaviškio krašto muziejaus Savivaldybės mero prašymu. Smuikas laikomas pačiu vertingiausiu minėto muziejaus eksponatu, prieš kelerius metus perduotu saugoti iš muziejaus filialo Paežeriuose, V.Kudirkos gimtinės klėtelės.

Jį surado ir ilgus metus saugojo mokytojas Stasys Ankevičius, globojęs klėtelę ir rinkęs krašto istorijos, kultūros ir buities vertybes beveik 40 metų.

Sunkiai įkainojamą instrumentą restauravo meistras Janas Soltanovičius. Smuikas restauruotas taip, kad juo dar galima griežti. Smuiko priklausomybę, kaip istorijoje minėta, liudija viduje ranka padarytas įrašas. Ar tai tikrai dr. V. Kudirkos rašysena, šimtu procentų patvirtinti kraštotyrininkams nepakako istorinės medžiagos.

Šie metai jubiliejiniai - gruodžio 31 d. sueina 140 metų nuo V.Kudirkos gimimo datos.

Nuotraukoje: V.Kudirkos smuikas meistro Jano Soltanovičiaus rankose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių