„Linksmosios“ dujos: kodėl gadiname orą?

Gali skambėti netikėtai, tačiau per parą žmogaus žarnynas išskiria apie 1,9 litro dujų. „Lifeslittlemysteries.com“ tvirtina, jog tai yra apie 15-20 mažesnės ar didesnės galios „driokstelėjimų“ ekvivalentas. Žinoma, vienokiu ar kitokiu keliu, tačiau tos dujos vis tiek randa kelią iškeliauti iš organizmo. O kaip jos ten susidaro ir ką daryti, kad pilvą pūstų mažiau?

Viskas labai paprasta: ryjant maistą, kartu su juo rijamas ir oras. Nors raugėti nekultūringa, reikia nepamiršti, kad jei nurytos dujos neišeis šiuo keliu, jos būtinai susiras kitą. Ir nuo to aplinkiniams vargu ar bus geriau. Tiesa, galbūt linksmiau.

Vis dėlto dėl specifinį kvapą turinčių dujų kaltas ne oras. „Kvapniąsias“ dujas išskiria bakterijų kolonijos, įsikūrusios apatinėje virškinamojo trakto dalyje (būtent todėl kartais po valgio praeina daug valandų, kol dujos susidaro ir pradeda ieškoti kelio „į šviesą“).

Virškinant maisą, bakterijos kaip šalutinį virškinimo produktą išskiria nemaloniai dvokiančias dujas – vandenilio sulfidą. Panašios konsistencijos dvoką skleidžia supuvę kiaušiniai.

Nors kiekvieno asmens atveju „dujų išeiga“, priklausomai nuo bakterijų reakcijos į maistą, įvairuoja (kiekvienas žmogus pasižymi unikalia žarnyno „parfumų“ gama), vis tik didžiausi meteorizmo kaltininkai yra visokie cukrūs. Ypač šie.

Fruktozė – natūrali sudėtinė dalis tokiuose augaluose kaip svogūnai, kukurūzai, kviečiai ir netgi kriaušės. Fruktozė neretai pramoniniu būdu koncentruojama į cukringą sirupą, kurio dedama į limonadus, gaiviuosius gėrimus, vaisvandenius.

Laktozė – pieno sudėtyje esanti natūrali saldi medžiaga, kurios dedama į tokius produktus kaip duona ir košės. Kai kurių žmonių organizmai iš prigimties išskiria mažai laktazės (enzimo, kuris suskaido laktozę), todėl jiems padidėjęs žarnyno meteorizmas yra opi ir aktuali problema.

Rafinozė – slaptasis dujinis pupų ir pupelių užtaisas, kurio taip pat gausu brokoliuose, žiediniuose kopūstuose, kopūstuose, šparaginėse pupelėse ir kitose daržovėse. Medikamentinis preparatas „Beano“ sukurtas tam, kad mažintų dujų kaupimąsi žarnyne, suardytų cukrus iki to momento, kai jie žarnyne pasieks bakterinius „dujų fabrikus“.

Sorbitolis – aptinkamas praktiškai visuose vaisiuose. Tai yra labai sunkiai virškinamas cukrus, kuris naudojamas kaip įprastinio cukraus pakaitalas vadinamuosiuose „dietiniuose“ ir becukriuose produktuose. Taigi, becukrė kramtomoji guma, saldainiai, saldūs gėrimai ir visa kita, kas apgaulingai saldu gali sukelti pilvo pūtimą.

„Linksmųjų“ dujų (nors daugelis išgirdę ar pajutę jų kvapą pasipiktina, neretai jos iššaukia prunkščiojimą, kikenimą ar atvirą kvatojimąsi, tad galbūt todėl kartais vadinamos „linksmosiomis“) nebūtų ir be skaidulų bei krakmolo, kurių gausu kukurūzuose, bulvėse ir kviečiuose.

Riebalai ir baltymai nėra žarnyno dujų susidarymo šaltinis. Tačiau užvalgius riebaus ar baltymingo maisto, virškinimo proceso trukmė pailgėja, o tai reiškia, kad už dujų susidarymą atsakingos žarnyno bakterijos turės daugiau laiko ir progų padirbėti ir pademonstruoti, ką nuveikė.

O bene vienintelis maisto produktas, kurio užvalgius negadinama oro, yra... ryžiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pirdalius

pirdalius portretas
Tai reikia butinai gadinti ora,tik kad reiktu priperdet ir pribezdet y jau tuscius duju balionus

vataitau

vataitau portretas
noreciau. kad parasytumet kazka blogo ir apie ryzius, nes dabar jie gali pabrangti, reikia atsakingiau rasti. Aciu.

TIKRAI

TIKRAI portretas
Labiausiai„kvepia“ kai valgom mėsą,tai jau tikrai
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių