Lietuvos urvų tyrinėtojų komanda išlydėta į ekspediciją

Šiandien Lietuvos speleologų komanda išvyko į visą mėnesį truksiančią kelionę. Vakarų Kaukazo kalnuose esančiame giliausiame pasaulyje Kruberio – Voronjos urve jie praleis apie dvi savaites: požemio labirintuose atliks biologinius tyrimus ir įvairius matavimus, atnaujins susidėvėjusią įrangą bei mėgins prasiskverbti į dar neištirtas urvo gelmes. 

„Nuotaikas prieš kelionę galima apibūdinti dviem žodžiais: visuotinė panika, – pusiau juokais, pusiau rimtai sakė vienas iš ekspedicijos dalyvių ir organizatorių Gintautas Švedas. – Vakar iš Vilniaus pajudėjo mikroautobusas, vežantis apie 1,5 tonos speleologams reikalingų daiktų: maisto, įrangos, buities reikmenų, nardymo balionų ir kt. Šiandien vidurdienį iškeliavo ir daugelis ekspedicijos dalyvių. Aš pats išvyksiu keliomis dienomis vėliau – man patikėta užduotis sužiūrėti, ar nepalikome kokių nors svarbių dalykų,“ – pasakojo jis.

Išlydėti speleologų į ekspediciją atvyko ne tik draugai bei artimieji, bet ir kolegos iš darbo.

„Kai paprašiau mėnesio atostogų, mano vadovas ne tik sutiko išleisti į kelionę, bet ir nusprendė paremti ekspediciją“, – džiaugėsi ekspedicijos fotografas Artūras Artiušenka, kuris drauge su narų bei labiausiai patyrusių speleologų komanda leisis į patį Kruberio – Voronjos urvo dugną ir mėgins įamžinti narų iš Lietuvos, Rusijos bei Ukrainos bandymą pasiekti naują pasaulio urvų gylio rekordą.

Dabartinis pasaulio urvų gylio rekordas priklauso ukrainiečiui Genadijui Semochinui, kuris 2007 m. įveikė vandens apsemtoje apatinėje urvo dalyje esančias tris siaurumas ir pasiekė 2191m gylį. 

Lietuvių ekspedicija „Gilyn į Žemės centrą“ 2012 – tai didelio projekto „Bedugnės kvietimas“ dalis, kurį rengia Ukrainos speleologijos asociacija (UkrSA), Kruberio – Voronjos urvą tyrinėjanti jau daugiau nei trylika metų.


Šiame straipsnyje: speleologaiurvaipožemiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
mums nafik,kubilius noretu kad ten ir pabutumet:-)ko maziau Lt.banan busite tuom mums geriau:-)

vidma

vidma  portretas
ar zadat grizt i lietuva . dabar net urve ir tai geriau nej gymtoj zemeje .......

Eugenijus

Eugenijus portretas
O kodel Lietuvos urvu,o ne urvo pavadinimu Lietuva,tyrinėtojų komanda išlydėta į ekspediciją
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių