Lietuvos speleologams pavyko pasiekti giliausio pasaulio urvo dugną

Giliausią pasaulyje Kruberio – Voronjos urvą tyrinėjanti Lietuvos ir užsienio speleologų komanda šią savaitę pasiekė urvo dugną ir 6m pagerino pasaulio urvų gylio rekordą.

Ukrainietis Genadijus Semochinas, 2007m nėręs į urvo dugne esantį vandens sifoną „Du kapitonai“ ir pasiekęs 2191m gylį, šiemet pakartojo nėrimą ir pasiekė 2197m. Siekiant naujo pasaulio urvų gylio rekordo, svarbų vaidmenį atliko ir Lietuvos speleologų komanda, lydėjusi narus iki paties urvo dugno ir padėjusi pasiruošti nėrimui. Šių metų gegužės mėnesį Genadijus Semochinas lankėsi Lietuvoje pas vieną profesionaliausių mūsų šalies narų Vytį Vilką, kuris mokė rekordininką nardymo dideliame gylyje subtilybių.

Nors didelės liūtys Kaukazo kalnuose šią savaitę nebepasikartojo, lyti vis dar nesiliauja, tad dabar didžiausias urve esančių speleologų rūpestis – saugiai pasiekti paviršių. Pasak vieno iš lietuvių komandos narių Daumanto Liekio, vandens sifonai urve gerokai patvinę, o pora iki dugno nusileidusių žmonių pranešė apie įvairias sveikatos problemas (peršalimai, uždegimai ir pan.), tad kelionė į paviršių nebus lengva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jooo

jooo portretas
Neriant i duobe rekordininkai esam mes, nes nežiūrint to, kad trečdalis tautos jau emigravo, mes jau 20 metų vis neriam gilyn į duobę ir dugno vis dar nematyti

valiooo

valiooo portretas
Kai fainaaaiiii. Dabar bus viskas tvarkoi, Turi iškart atpigt salerka, pakils atlyginimai, nedidės mokesčiai, pradės rastis dešra iš tikros mėsos, visi ims darytis mandagūs viens kitam, baigsis alkoholizmas ir vagystės, ir manau merginos susiprotės be 22 niekam neduot, stengsis ištekėt mergaitėmis.

dane

dane portretas
Negaliu suprasti koks sios sunkios ir labai rizikingos keliones tikslas ? Ko zmones iesko nusileisdami kelis kilometrus i purva, ar jie ten ka nors pamete ??? Kokia bent jau akademine nauda is sio nusileidimo ? Kas buvo surasta ? Ar tas nusileidimas buvo vertas keliu zmoniu gyvybiu ?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių