Lietuvoje miško lankytojus stebina karklo rožė

Diena.lt sulaukė skaitytojo laiško su neaiškiu augaliniu dariniu ant lietuviškame miške augančio karklo. „Miške netikėtai ant karklo pamatėme šį „žiedą“. Su žmona susiginčijome. Ji tikino, kad tai žiedas. O aš maniau, kad tai – augalo parazitas. Tačiau kas iš tikrųjų šis augalas?“, - domisi skaitytojas.

Miško lankytojų pastebėtas augalas ant karklo vadinamas karklo rože. Įdomiausia, kad šis „rožės žiedas“ išauga ne dėl krūmo savybės, o dėl mašalų. Uodas „Rabdophaga rosaria“ deda kiaušinius į besivystantį pumpurą karklo šakos pabaigoje. Dėdamas kiaušinius, uodas išleidžia fermentą, kuris priverčia pumpurą išaugti į tokį žiedą.

Pumpuras virsta lapais, kurie auga aplink išsiritusią lervą. Perpjovus tokią „rožę“ per pusę, būtų galima surasti uodo lervą.

Tačiau ne visos lervos laimingai gyvena karklo rožėje. Liepos-rugpjūčio mėnesį galima išvysti aplink šiuos žiedus skraidančias vapsvas, kurios taip pat nori padėti kiaušinėlius saugiame „lizde“. Ant karklo rožės išsiritusios vapsvos lervos nuslysta į „tvirtovę“ ir įsigriaužia į uodo lervos odą. Per kelis mėnesius vapsvos lerva suryja savo konkurentą.

Karklo rožė yra krūmo atsakas į besiskverbiantį vabzdį. Tačiau vietoj to, kad taip „apsisaugotų“ nuo parazito, karklas apsaugo vabzdį nuo žiemos šalčio.

Karklo rožės dažniausiai išsivysto ant „Barclay“ tipo karklo krūmų. Kadangi skirtingų karklų rūšis dėl stebėtino panašumo sunku atskirti, šis augalinis darinys padeda botanikams suprasti, kad žiūri būtent į „Barclay“ tipo karklą.

Vilniaus universiteto botanikos sodo darbuotoja teigė, kad šią vasarą jau ne vieną kartą į juos kreiptasi dėl paaiškinimo, kas per dariniai auga ant pavasarį „kačiukais“ džiuginančio karklo.


Šiame straipsnyje: Karklo rožėkarklasVasara 2011

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių