Ledai, kurie netirpsta

Du didžiausi pasaulio ledų gamintojai tiria baltymus ir grybus, kurie keičia valgomųjų ledų savybes.

„NRC Handelsblad“ praneša, jog bendrovės „Unilever“ ir „Nestle“ investuoja milijonus į naujus ledų, kuriuose būtų daugiau vaisių ir mažiau riebalų, receptus, tačiau pirmiausia rūpinasi, kad jie netirptų.

Bendrovės jau turi reikiamą baltymą, panašų į už poliaračio gyvenančių žuvų, kuris neleidžia ledams tirpti ir išvarvėti. Jos taip pat žino, kaip šaltųjų desertų gamyboje išsiversti be sočiųjų riebalų, praturtinant juos baltymu, išgaunamu iš grybų, rašo lrt.lt.

Teigiama, jog nauji ingredientai gali radikaliai pakeisti tradicinius ledus. Pavyzdžiui, šaldytų sulčių ar kitų skysčių pagrindu pagamintų ledų ant pagaliukų porcijos nebeturės būti pakuojamos kiekviena atskirai, nes nebebus grėsmės, kad jos prišals viena prie kitos, o šokoladiniuose leduose galės būti iki 40 proc. mažiau kalorijų.

„Unilever“ ir „Nestle“, kurios gamina tokius ledus kaip „Magnum“ ar „Haagen-Dazs“, apie savo „stebuklinguosius ingredientus“ neskelbia dėl konkurencijos, tačiau įmonių gautų patentų analizė atskleidžia kai kuriuos atradimus.

Pavyzdžiui, „Unilever“ naudoja baltymą, pavadintą ISP, kurį turi Atlante gyvenančios vėgėlės, tačiau jį išgauna iš mielių, naudodamiesi „tikrojo“ baltymo DNR kodu.

Šaldytų sulčių ledai ant pagaliukų, kuriuose yra ISP, JAV parduodami nuo 2003 metų. Jais taip pat prekiaujama Australijoje ir kai kuriose Azijos šalyse. Europa atsilieka, nes „Unilever“ negavo sutikimo iš maisto organizacijos EFSA iki šių metų gegužės. „Jau per vėlai šiai vasarai“, - sako Joostas Houbenas, „Uniliver“ rinkodaros vadovas Beneliukso valstybėms. Jo teigimu, ISP turintys ledai kai kuriose Europos šalyse greičiausiai bus parduodami kitais metais.

„Nestle“ ISP tyrimuose yra visai šalia. Dar 1997 metais kompanija užpatentavo baltymą iš vėgėlių, tačiau nuo to laiko nutiko nedaug. Vis dėlto 2008 metais bendrovė užregistravo patentą ISP gamybai iš pieno proteinų.

Patento tekstas atskleidžia, kodėl „Nestle“ mieliau naudotųsi pienu: „tokios technologijos yra kontroversijos objektas ir genetiškai modifikuoti produktai, sukuriami joms padedant, nebūtinai patraukia klientus“.

„Unilever“ neigia, kad jos ledai yra genetiškai modifikuoti, nes substancija esą perfiltruojama gamybos proceso metu.

Anot J. Houbeno, yra ir kitų ledų gamybos horizonte matomų pokyčių.

„Pavyzdžiui, mažyčiai ledų saldainiai, kurie rankinėje nesulimpa“, - sako jis.

„Unilever“ taip pat tyliai dirba ties iš grybų išgaunama medžiaga, kuri turėtų padidinti ledų purumą ir vandeniui atspariais baltymais, kurie padidintų ledų stabilumą - tai leistų gamintojams sočiuosius reibalus pakeisti augaliniais aliejais ir padarytų užkandžius sveikesnius.

Wageningeno universiteto mitybos profesorius Frankas Kokas tvirtina, jog vartotojai, besibaiminantys dėl tokių produktų sveikumo, gali būti ramūs ir tikri, jog gamintojai „atliko namų darbus“.

„Šaldytų sulčių ar kitų skysčių pagrindu pagaminti ledai yra gana nekenksmingi, išskyrus cukrų ir galimus dažiklius, tačiau kituose leduose yra daug riebalų ir cukraus“, - teigia F. Kokas, kuris būtent dėl to mano, jog gamintojų iniciatyvos yra „gera kryptis“.

Tačiau jis nepritaria, kad į ledus reikėtų pridėti vitaminų, pieno rūgšties bakterijų ar antikūnių, kad ledai taptų „sveikesni“, kaip, atrodytų, svarstoma daryti, sufleruoja kai kurie gamintojų patentai.


Šiame straipsnyje: ledai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Naivus

Naivus portretas
Tai bus masė, kuri netirpsta ir kurios nebūtina šaldyti, galima laikyti kambaryje. Kas tai? Panašu būtų į žele. Jau dabar galima pasidaryti. Tik skonis visai kitas. Ledų skonis tuo ir ypatingas, kad jie tirpsta burnoje. Netirps - bus lyg žele. Nieko gero, nujaučiu. Prasčiau už arbatą ar kavą pakelyje prekybcentryje, nors ir anos praktiškai nevartotinos.
VISI KOMENTARAI 1
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • „Bitė Lietuva“ ruošia televiziją telefone
    „Bitė Lietuva“ ruošia televiziją telefone

    „Bitė Lietuva“ vadovas Pranas Kuisys sako, kad bendrovė rengiasi netrukus supurtyti rinką naujomis paslaugomis ir produktais – tarp kitais metais numatomų Lietuvoje pristatyti naujovių pašnekovas mini „Bitės“ televizi...

  • Kas mūsų laukia, jei įvyktų avarija Astravo AE?
    Kas mūsų laukia, jei įvyktų avarija Astravo AE?

    Atominė elektrinė – tai labai sudėtingas ir daugybę sistemų turintis elektros gamybos įrenginys, kuriam pagaminti ir surinkti reikalinga itin aukšta darbo kultūra. Deja, arti Lietuvos sienos kylančios Astravo AE statybos vyksta su trikdži...

    9
  • Astronautai Padėkos dieną atšvęs sočiais pietumis
    Astronautai Padėkos dieną atšvęs sočiais pietumis

    Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS) esantys astronautai ketvirtadienį Padėkos dieną atšvęs sočiais pietumis su tradicine kalakutiena. ...

    1
  • Ar Kaunas taps medicinos mokslo Meka?
    Ar Kaunas taps medicinos mokslo Meka?

    Prieš du mėnesius Kaune, LSMU Endokrinogijos institute ir klinikoje lankėsi keletas garsiausių pasaulio mokslininkų:  profesoriai Corinas Badiu (Rumunija), Florinas Grigorescu (Prancūzija), Nielsas Erikas Skakkebaekas (Danija)  ir moksl...

    1
  • „Skype“ – nauja Kinijos juodojo sąrašo narė
    „Skype“ – nauja Kinijos juodojo sąrašo narė

    Pokalbių tinklas „Skype“ prisijungė prie vis ilgėjančio Kinijoje uždraustų komunikacijos priemonių sąrašo – „Apple“ trečiadienį teigė gavusi įsakymą iš savo programėlių parduotuvės panaikinti aplikaci...

  • Naujas ekstremalių nuotykių herojus – „GoPro HERO6 Black“ <span style=color:red;>(apžvalga)</span>
    Naujas ekstremalių nuotykių herojus – „GoPro HERO6 Black“ (apžvalga)

    Ankstesnę žymaus „GoPro“ gamintojo veiksmo kamerą „HERO5“ daugelis pavadino idealia, tačiau visi žino, kad tobulumui ribų nėra. Dėl šios priežasties „GoPro“ vėl pavyko nustebinti tuos, kurie mėgsta filmuoti...

  • Tyrimas atskleidė, kad išmanieji prietaisai vaikams nežada nieko gera
    Tyrimas atskleidė, kad išmanieji prietaisai vaikams nežada nieko gera

    Laikas, praleidžiamas prie išmaniųjų prietaisų, susijęs su vaikų nerimu ir stresu, LRT RADIJUI sako Vilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedros profesorė Roma Jusienė. Be to, pabrėžia psichologė, jei vaikystėje tėvai savo dėmes...

  • Dirbtinio intelekto galimybės telefone – neribotos
    Dirbtinio intelekto galimybės telefone – neribotos

    Jeigu manote, kad jūsų išmaniojo telefono sparta priklauso tik nuo procesoriaus galingumo ir operatyviosios atminties, labai klystate. Specialistai teigia, kad įdiegus koprocesorių, kuris palaiko dirbtinio intelekto algoritmus, galima labai neįpras...

  • Mažeikiškis kviečia išmaniai skaičiuoti likusias dienas iki 100-mečio
    Mažeikiškis kviečia išmaniai skaičiuoti likusias dienas iki 100-mečio

    Artėjant Valstybės atkūrimo šimtmečiui mažeikiškis Donatas Vaičiurgis drauge su žmona ir artimais draugais sukūrė specialią programėlę „Švęskime Lietuvą“ mobiliesiems telefonams, kuri skaičiuoja likusias dienas i...

  • Genetinės informacijos valdymas – Lietuvos studentų rankose
    Genetinės informacijos valdymas – Lietuvos studentų rankose

    Vilniaus universitetas skelbia, kad jo studentų komanda „Vilnius-Lithuania iGEM“ perrašė Lietuvos gyvybės mokslų istoriją. Prestižiniame didžiausiame tarptautiniame sintetinės biologijos konkurse „iGEM“ Vilniaus universit...

Daugiau straipsnių