Laikraščių ir žurnalų – tik tiek, kiek reikia

Žurnalistas ir laidų vedėjas švedas Lars Adaktusson kartu su broliu sukūrė naują spaudos platinimo ir leidybos būdą. Pagrindinė šios idėjos koncepcija – kioskas „Meganews“.

Tokiame spaudos kioske norimas žurnalas būta spausdinamas vietoje – jutikliniame ekrane pageidaujamą leidinį pasirinkęs ir mokėjimo kortele už jį atsiskaitęs klientas per kelias minutes gautų „kvepiantį“ žurnalą.

L. Adaktussono teigimu, neprofesionalas tikrai neatskirs, kur atspausdintas leidinys – spaustuvėje ar   Meganews kioske.

Vienas iš projekto tikslų – sukurti nišą žurnalams, kurie negali sau leisti pakankamo biudžeto didelių tiražų leidybai ir jų platinimui. Dar vienas tokios leidybos argumentas – sunkmečio laikotarpiu prarastos pajamos už reklamą ir leidiniuose išaugęs jos kiekis. Spausdinimas ir platinimas gana brangūs, auga leidinių kainos, mažėja paklausa.

 

 

Toks skaitmeninės spaudos kioskas leidėjams skaitytojų padėtų pritraukti minimaliomis sąnaudomis, reikiamą pasiūlą prilygintų paklausai, o kartu būtų ir ekologiškai naudingas. Esą kartais pavyksta išplatinti vos pusę tiražo. „Meganews“ gali parduoti neribotą žurnalų skaičių, o užima tik keletą kvadratinių metrų.

Skaitmeninės spaudos kioskas – kol kas tik projektas-vizualizacija, tačiau broliai Adaktussonai jau tariasi su pagrindiniais Švedijos leidėjais, o artimiausiu metu planuoja imtis spaudos bandymų.  Pirmieji „Meganews“ turėtų būtų pastatyti viešbučiuose, studentų miesteliuose ir Stokholmo oro uoste.


Šiame straipsnyje: Spaudaleidiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių