Koks dujinių teršalų poveikis aplinkai?

Oro kokybei nemažą įtaką daro pavojingos medžiagos, išsiskiriančios iš gaminių, suteikiančių namams jaukumo ir išskirtinumo (baldų, kilimų, užtiesalų, užuolaidų, sienų apmušalų).

Žmogus daugiau nei pusę savo laiko praleidžia namuose, maždaug 25 proc. – įvairiose kitose patalpose, apie 5 proc. laiko keliauja iš vienos patalpos į kitą ir lygiai tiek procentų laiko praleidžia lauke.

Patalpose – darbe ir namuose – žmogų veikia daug įvairių medžiagų. Dažnai namų oro kokybė kenčia nuo įvairių degimo produktų (ypač anglies monoksido), rūkalų, pelėsių, radono.

Kitos medžiagos išsiskiria statybos ir remonto metu ar buityje naudojant chemines priemones.

Kad ir kaip bebūtų keista, bet apsinuodijimų statistika liudija, jog vis dažniau apsinuodijama buitinės chemijos priemonėmis. Valikliuose esančios lakios medžiagos paprasčiausiai išgaruoja. Taip pavojingos medžiagos iš valiklių patenka į aplinką.

Pagrindinės valiklių sudedamosios dalys – paviršiaus aktyviosios medžiagos, įvairūs karbonatų (sodos) deriniai, rūgštys, šarmai, kvapai, dezinfekuojančios priemonės. Visuose valikliuose yra pavojingų, agresyvių medžiagų, pvz., patekę į aplinką chloro junginiai jungiasi su kitomis medžiagomis ir sudaro chlorintus organinius junginius. Šie yra labai patvarūs, nesuskyla šimtus metų ar net ilgiau migruoja aplinkoje – ne tik oru, bet ir vandeniu ar dirvožemiu.

Nustatyta, kad klozetą išvalius chloro turinčiais junginiais, norint juos atskiesti vandeniu tiek, kad patekę į aplinką jie nesukeltų neigiamo poveikio, po valymo reikėtų nuleisti vandenį apie 200 kartų!

Dažniausiai namų aplinkoje (ore, dulkėse) aptinkama pavojinga medžiaga yra ftalatai. Jie kaip plastifikatoriai naudojami polivinilinėje (PVC) grindų dangoje, sienų dangose, dušo užuolaidose (išpakavę, pvz., dušo užuolaidą, kiekvienas pajaučiame „cheminį“ jų kvapą – tai ftalatai).Lakūs organiniai junginiai (LOJ) kaupiasi namų aplinkoje mėnesiais, metais. Jie išsiskiria iš kilimų, baldų ir vėl į juos susigeria.

Didesnės trumpalaikės LOJ dozės gali sukelti galvos skausmą, pykinimą, akių ašarojimą, kvėpavimo problemas, alergiją. Lakūs organiniai junginiai, išgaravę nuo valomo paviršiaus, didina oro taršą ir smogo susidarymo tikimybę.Siekiant sukurti saugią ir sveiką namų aplinką reiktų rinktis iš natūralių medžiagų pagamintus produktus ar ekoženklu paženklintus daiktus.

Viena iš alternatyvų – bambukai, kurie labai tvirti ir atsparūs įvairiam poveikiui (apie 2,5 karto tvirtesnis negu medis). Kol medis užauga iki 20 metrų, praeina 60 metų.

Tuo tarpu bambukai pasiekia 20 metrų aukštį per 59 dienas. Vien tik pasirinkus baldus, grindų dangą ar kitus interjero dizaino elementus iš bambuko, galėsime sumažinti klimato kaitą, neužteršti namų aplinkos kenksmingomis cheminėmis medžiagomis bei tausoti gamtos išteklius.


Šiame straipsnyje: Dujosekologija

NAUJAUSI KOMENTARAI

straipsnis

straipsnis portretas
su fotke nieko bendro
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių