Kokio dydžio turi būti drugys, kad visi pamatytų jog jis nyksta?

Papua Naujoji Gvinėja – daugelio žinomų ir dar nežinomų rūšių buveinė. Kol palmių aliejaus gamintojai kerta atogrąžų miškus, tam, kad galėtų tuos plotus paversti gyvūnijai netinkamomis palmių giraitėmis – mokslininkai skuba kuo daugiau sužinoti apie esamas ir nežinomas rūšis bei deda visas pastangas išgelbėti ant išnykimo atsidūrusius gamtos kūrinius. „Kokio dydžio turi būti drugys, kad visi pamatytų jog jis nyksta?“, retoriškai klausia guardian.co.uk.

Didžiausių pasaulio žinomų drugių Karalienės Aleksandros drugelių (Ornithoptera alexandrae) išskleistų sparnų ilgis siekia 30 cm. Juos atrado Didžiosios Britanijos biologas Albertas Meekas 1906 m.

Įdomu tai, kad moteriškos lyties atstovės yra bent trečdaliu didesnės nei vyriškosios, todėl kurį laiką buvo manoma, kad tai dvi skirtingos drugių rūšys. Mokslininkai iki šiol nežino, kodėl šie drugiai užauga tokie dideli, juolab kad Papua Naujoje Gvinėjoje yra šimtai kitų mažesnių drugių ir jokia rūšis nesiekia nė pusės Ornithoptera alexandrae dydžio. Mokslininkams tai išsiaiškinti reiktų paskubėti, nes drugiams iškilo išnykimo pavojus.

Visoms Papua Naujosios Gvinėjos rūšims didžiausią grėsmę kelia gyvenamosios aplinkos naikinimas. Didžiausi pasaulio drugiai jau beveik prarado visas savo šimtmečius apgyvendintas teritorijas ir dabar glaudžiasi tik mažoje plynaukštėje.

„Palmių, kavos ir kakavos augintojai nuolat kerta tropinius miškus, - pasakojo Oro provincijos gamtosaugos specialistas Eddie Malaisa, - valdžia atleido vadžias ir sumažino reikalavimus kirtėjams, todėl šie dabar skuba darbuotis, kol valdžia vėl persigalvos. Asmeniškai žinau gal 4 ar 5 teritorijas kur dar galite rasti šių drugių, bet jos labai mažos: 100 – 200 ha dydžio. Visos jos jau apsuptos dirbtinėmis palmių giraitėmis, kurios netinka gyventi beveik jokiai rūšiai“.

Didieji Karalienės Aleksandros drugiai yra geidžiamas drugių kolekcionierių eksponatas. Nors prekyba jais uždrausta, bet juodojoje rinkoje jų kaina siekia apie 8,5 tūkst. JAV dolerių (~ 23,8 tūkst. Lt). Gamtosaugininkai nerimauja, kad toliau mažėjant drugių skaičiui brakonieriai taip pat padidins nelegalios prekybos mastus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių