Knygų mugėje – unikalus leidinys apie paslaptingiausią Lietuvos pelėdą

Vilniaus knygų mugėje leidyklos „Lututė” stende šeštadienį gamtininkas Bronius Šablevičius pristatys naujausią savo leidinį „Lututė: gyvenimas drevėje”. Tai pirmoji Lietuvoje knyga apie vieną mažiausių ir paslaptingiausių mūsų šalies pelėdų, rašo grynas.lt.

Leidinyje išsamiai aprašomas į Lietuvos raudonąją knygą įtrauktos pelėdos lututės gyvenimo būdas, elgsena, įpročiai, pateikiama daug vertingų kitų šalių pelėdų tyrinėtojų duomenų. Unikaliam veikalui medžiagą autorius kaupė daugiau nei tris dešimtmečius.

„Pirmą kartą su lutute susidūriau šaltą 1978 metų kovo 22-osios naktį. Eidamas Ažvinčių sengirės viduriu išgirdau melodingą, švelnų dūdavimą. Prisiartinęs prie medžių, iš kurių sklido keisti garsai, supratau, kad tai turėtų būti pelėdos, bet mintį, kad atradau lututes, tada atmečiau”, - sako B. Šablevičius. Tą naktį patirti įspūdžiai taip paveikė gamtininką, kad jis nedvejodamas savo mokslinę veiklą nutarė skirti pelėdoms.

Lututė - pati paslaptingiausia mūsų girių pelėda. Pastebėti mažą, pilką prisišliejusią prie medžio kamieno, lindinčią drevėje ar tyliai tarsi šešėlis miške skrendančią lututę gali ne kiekvienas. Daugybę metų pelėdomis besidomintis B. Šablevičius lututes vadina mistinėmis naktinių miškų būtybėmis: „Iki šiol stebiuosi, kad nuo prof. T. Ivanausko aktyvios veiklos pabaigos iki 1978-ųjų, per 20-30 metų, nė vienas ornitologas ar miškininkas Lietuvoje neaptiko lututės ir neišgirdo jos balso.”

Pasak leidyklos „Lututė” vadovo Romualdo Barausko, B. Šablevičiaus leidinio galėtų „pavydėti” visos Lietuvos pelėdos. „Sistemingai tyrinėti pelėdas, palyginti su kitais paukščiais, itin sudėtinga, tačiau Broniui Šablevičiui pavyko išsiaiškinti labai įdomių lututės gyvenimo detalių ir apie šį paukštį sukaupti neįkainojamų žinių”, - teigia leidėjas. Knygos autorius turėjo retą galimybę 10 mėnesių stebėti, kaip žmogaus aplinkoje auga ir stiprėja lututės jauniklis, kuris gamtoje jau buvo pasmerktas žūčiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių