Klaipėdiečiai ieško įdomesnių atostogų

Nors infliacija ir pakoregavo lietuvių atostogų planus ir keliaujančių šiek tiek sumažėjo, kelionių agentūros tvirtino, kad pagrindiniai kelionių maršrutai nesikeitė, o klaipėdiečiai aktyviausiai ieškojo naujų maršrutų ir kelionės būdų.

Populiarėja kruizai

Uostamiesčio gyventojai klausinėja ir renkasi dar neišbandytus maršrutus ir keliavimo būdus.

Birželį organizavusios kelionę į Kanadą-Aliaską bendrovės „Delta turizmo centras" rinkodaros ir pardavimo vadovė Julija Čižienė teigė, jog šis netradicinis maršrutas buvo populiariausias tarp klaipėdiečių.

„Kelionės į Aliaską metu 60 proc. grupės sudarė klaipėdiečiai. Matyt, klaipėdiečiai yra pripratę prie kelionių jūra, keltais. Dalį šios kelionės ir sudarė kruizai - plaukimas Kanados ir Aliaskos pakrantėmis", - komentavo J.Čižienė.

Išaugusį kruizų populiarumą akcentavo ir kitos kelionių agentūros.

Danguolė Gintautaitė, bendrovės „West express" Klaipėdos filialo turizmo skyriaus vadovė samprotavo, jog kruizai paklausūs tarp klaipėdiečių todėl, kad jie gyvena uostamiestyje.

„Įtakos turi tai, kad į Klaipėdą atplaukia kruizinių laivų - pasitaiko, kad žmonės ateina ir sako: norime kelionės tuo laivu, kuris atplaukė į uostą", - aplinkos poveikį pasirinkimui pabrėžė D.Gintautaitė.

Pašnekovė teigė, jog kruizų pasiūla gana didelė, tačiau žmonės renkasi artimesnius ir paprastesnius variantus - keliones Viduržemio jūra, po Skandinavijos fiordus.

Nors atsiranda nemažai susidomėjusių ilgesniais kruizais po Karibų jūrą, šiuos entuziastus stabdo papildomi sunkumai - JAV viza, kuria keliaujantys turi pasirūpinti patys", - aiškino D.Gintautaitė.

Tačiau jūros ir laivų užaugintus pajūrio gyventojus vilioja gal ir ne tokios patogios, bet ilgesnės pažintinės kelionės.

Autobusu - bet kur

Šiais metais didelį dėmesį uostamiesčio gyventojai skyrė ilgesniems maršrutams autobusu.

„Seniau kelionių autobusu maršrutai būdavo Praha, Slovakija - trumpos kelionės.

Dabar tokių mažėja ir ypatingai daugėja tolimų kelionių - į Šveicariją, Ispaniją, Prancūziją, Skandinaviją. Didžioji dalis mėgstančių keliauti turistų visose artimiausiose šalyse jau yra apsilankę ir renkasi tolimesnius kraštus.

Kelionė į Prahą jau nebėra populiari, nes ją ir taip dažniausiai pravažiuoja vykdami į tolimesnius miestus", - šių metų keliavimo ypatumais dalijosi „Baltic Cliper" Klaipėdos filialo vadovė Asta Januškienė.

Filialo vadovė patikino, jog dabar kelionės autobusu visiškai pasikeitė - nebėra nakvynės autobuse, o važiuojant keliais galima žymiai daugiau pamatyti.

Turistai išpruso

Pastaruoju metu vis didėja susidomėjimas ir egzotiškomis tolimomis šalimis.

Iki šiol retai pasitaikydavo, jog vasarą turistai rinktųsi egzotiškas šalis, nes liepa, rugpjūtis ten - pats liūčių metas.

Tačiau, anot D.Gintautaitės, šiais metais jau atsirado ir tokių norų.

„Nors kainos egzotiškose šalyse yra žemesnės vasarą negu sezono metu, galų gale ne kaina lemia, nes ateina žmogus ir klausia: „Kur dar galėčiau nuvažiuoti"?

Todėl šią vasarą pardavėme bilietų į Tailandą, Šri Lanką - į tokias šalis, kur turistai vasarą nekeliaudavo.

Keičiasi ir pats turistų požiūris - jie jau sutinka vykti savarankiškai, nebereikia, kad lydėtų grupės vadovas. Turistai darosi labiau išprusę", - keliavimo pokyčius akcentavo D.Gintautaitė.

Tačiau vadovai mažai informuotiems turistams neretai pataria, kada iš egzotiškų kraštų galima parsivežti geriausių įspūdžių.

„Jei žmogus suplanavęs važiuoti į Tailandą, mes pirmiausia siūlome atostogas planuoti lapkričio mėnesį. Negalime išsiųsti ir negarantuoti žmogui gero oro. Žmogus, sumokėjęs gana nemažus pinigus, gali likti nusivylęs", - pasakojo „7 Mylių" Klaipėdos filialo komercijos direktorius Donatas Kuprys.

Anot vadovų, populiariausi egzotiškų šalių „taškai" - Tailandas, Kuba, Meksika, teiraujamasi ir apie keliones į Indiją.

Turkija lieka populiari

Vis dėlto populiariausi kelionių maršrutai jau daug metų nesikeičia.

Tai lemia geras kainos ir kokybės santykis, garantuoti orai ir kitų patirtis.

„Turkija yra alternatyva Palangai. Kainos panašios, tačiau bent jau esi garantuotas dėl oro. Čia mes nesame garantuoti. Nuvažiavę į Palangą ilsėtis septynioms dienoms - visas jas galime praleisti lietui lyjant", - neginčijamą lietuvių pamėgtos Turkijos kurortų pranašumą įvardijo D.Kuprys.

Tačiau net vykstant į tą pačią Turkiją pastebimi besikeičiantys poilsiautojų įpročiai.

D.Gintautaitė pastebėjo, jog Turkiją besirenkantys žmonės jau pageidauja geresnių viešbučių.

„Mažai žmonių važiuoja į trijų žvaigždučių viešbučius, dabar ateina ir prašo žiūrėti nuo keturių žvaigždučių".

Savaitgalis svetur

Tarp klaipėdiečių savo vietą atranda ir savaitgalinės kelionės.

„Delta turizmo centro" atstovė teigė, jog išaugusį tokių kelionių populiarėjimą lėmė pasiūlyti skrydžiai iš Palangos.

„Ilguosius savaitgalius žmonės pradėjo leisti kelionėse. Populiariausios savaitgalio kelionės - į Europos miestus. Kartais turistai pasiimdavo kelias dienas atostogų ir keliaudavo dar toliau", - aiškino J.Čižienė.

Geresni viešbučiai, egzotiškesnės kelionės, savaitgaliai svetur - gali susidaryti įspūdis, jog infliacija keliautojams įtakos neturi.

Tačiau bendrovių atstovai teigė, jog šiais metais jaučiamas užsakymų atoslūgis.

„Keliautojų šiek tiek sumažėjo. Rugpjūtis visąlaik būdavo pats darbymetis, nebūdavo laiko kavos nubėgti atsigerti. O šiais metais labai ramu", - akcentavo D.Gintautaitė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių