Kinų astronautai sėkmingai sugrįžo į Žemę

Trys kinų astronautai penktadienį grįžo į Žemę po sėkmingai orbitoje atlikto pirmojo šalies kosminių aparatų sujungimo rankiniu būdu, kuris yra labai svarbus etapas kinams siekiant iki šio dešimtmečio pabaigos pasistatyti savo orbitinę stotį.

Trijų astronautų, tarp jų - pirmosios kinų astronautės moters, sugrįžimas į nusileidimo zoną atokiame ir smėlėtame Šiaurės Kinijos rajone buvo transliuojamas visai šaliai per valstybinę televiziją.

Erdvėlaivio „Shenzhou-9“, kuris į kosmosą pakilo birželio 16 dieną, grįžimo kapsulė ant žemės nusileido maždaug 10 val. vietos (5 val. Lietuvos) laiku. Jos kritimą lėtino didžiulis parašiutas.

Gelbėtojai greitai apsupo kapsulę, bet iš karto jos neatidarė, tad astronautų būklė kol kas neaiški.

Skrydžio metu įgula sėkmingai rankiniu būdu prijungė savo erdvėlaivį prie orbita aplink Žemę skriejančio modulio „Tiangong-1“. Tai - sudėtingas manevras, labai svarbus kosmoso stoties kūrimui, kurį Pekinas nori užbaigti iki 2020 metų.

Prijungimą rankiniu būdu, kurį amerikiečiai ir rusai pradėjo 7-ajame dešimtmetyje, sunku įvaldyti, nes tokiame manevre dalyvauja du laivai - skriejantys ta pačia orbita aplink Žemę tūkstančių kilometrų per valandą greičiu. Jie turi susijungti švelniai, kad nesunaikintų ir neapgadintų vienas kito.

Tai buvo pagrindinis šios misijos - ketvirto kinų pilotuojamo skrydžio į kosmosą - tikslas.

Kinija savo kosmoso programą laiko savo reikšmės pasaulyje, didėjančios techninės kompetencijos ir Komunistų partijos sėkmės kuriant kažkada skurdžios valstybės gerovę simboliu.

„Shenzhou-9“ įgulai vadovavo Jing Haipengas, astronautas veteranas, kuriam šis skrydis į kosmosą buvo trečias.

Kosmoso aparatų sujungimą rankiniu būdu atliko Liu Wangas, o trečia įgulos narė buvo pirmoji kinų astronautė, nacionaline didvyre vadinama Liu Yang.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kolia

kolia portretas
Pas kinus taikonautai, o ne astronautai.

lol

lol portretas
is kur lietuviai gali zinoti..apribota pas mus info,kaip s korejoje
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių