Keturkojų čempionų sperma - brangesnė už auksą

Šunų spermos bankas – paslauga teikiama garsiems veislynams ar gausybę titulų pelniusių šunų savininkams. Paklausius šią paslaugą teikiančios Jakovo veterinarijos klinikos savininko Jakovo Šengaut, peršasi išvada, jog rinkoje šis vertingas „produktas“ brangesnis net už žmonių spermos bankuose saugomą sėklą.

Iki 500 eurų – už spermos transportavimą bei veterinarines paslaugas jai paimti. Tiek sumoka tam tikros veislės „grynuolio“ ar išskirtinius požymius turinčio šuniuko trokštantys šeimininkai. Ir tai – be pačios spermos kainos, dėl kurios deramasi individualiai.

O štai čempionų čempioną auginantys veisėjai gali už 700 litų jo spermą užšaldyti ir išlaikyti kad ir šimtmetį – beveik -200 laipsnių šaltyje sustingdytą sėklą galima laikyti tol, kol šeimininkai pasiryžę už tai mokėti. Ir negalvokite, jog tai – paslauga turtingiems fanatikams. Vien šiuo metu banke saugoma apie 50 indelių, kurie kažkada taps kilmingais šunyčiais.

Sėkmingai gimsta anapilin iškeliavusių šunų jaunikliai

„Mūsų šunų spermos bankas yra pirmas Pabaltijo šalyse, tačiau pasaulyje tai – ne naujovė. Kas tai per paslauga? Spermos banke, žinoma, saugoma sperma. Kilmingų patinų, nes paprastų šunelių spermos niekas nesaugos, - dėsto gydytojas ir klinikos savininkas J. Šengaut. - Tačiau mes, veterinarai, esame tarsi techniniai darbuotojai – mums ši sperma nepriklauso. Į mus kreipiasi žmonės, kai jų patino spermą nori nupirkti, pavyzdžiui, amerikiečiai, australai, ispanai, šeimininkai iš bet kurios šalies. Kitas atvejis – jei turite itin vertingą patiną, o jis – sensta. Šiuo metu banke saugojame šunų, kurių jau nėra gyvų, spermą.“

Veterinarijos gydytojas pasakoja, jog vieno tarptautinio čempiono šeimininkai laiku suplanavo ateitį – patinėlio spermos banke prišaldyta keleriems metams į priekį, o šuo netikėtai žuvo per nelaimingą atsitikimą. „Šuns jau porą metų nėra, o Lietuvoje sėkmingai gimsta jo vaikai“, - siurrealistinę situaciją apibūdino gydytojas J. Šengaut.

Lietuvoje, veterinaro teigimu, taip pat bėgioja Amerikos bei Australijos kilmingų keturkojų mažyliai. Europos šalių Jakovas Šengaut net nevardija – indelių kelionė į jas ir iš jų – praktiškai kasdienybė.

Lediniame indelyje – trokštamos šuns savybės

Tačiau kodėl šeimininkams prireikia būtent Amerikos keturkojo, o ne tokios pačios veislės latvių augintinio sėklos?

„O kodėl lietuvės panelės keliauja į Egiptą ar kokią Ameriką, ar Rusiją ir ten susiranda vaikiną, nors čia – 3 milijonai gyventojų? - klausimu į klausimą atsako J. Šengaut. - Įsivaizduokite, kad kalbame apie super-veisėjus. Jiems reikia būtent tų šuns savybių. Žinoma, kad dažniausiai tokiu būdu gaunama brangių šunų sėkla. Žmonės šiek tiek fanatiškai myli tai, kuo užsiima, jie siekia pagerinti visą veislę.“

Gydytojas patvirtina, jog kalbame ne apie retas, o apie gana dažnas ir populiarias veisles.

„Nepasakyčiau, kad į spermos banką kreipiasi retų veislių augintiniai. Jau apsėklinome labradorų retriverių, čiau čiau, niufaundlendų, bulmastifų, Maltos bišono, miniatiūrinių pinčerių veislės kales“, - vardija J. Šengaut.

„Milžinų“ skraidinti negalima

„Matote, keliauti kergti augintinį su kokiu Maltos bišonu, kuris sveria 2-3 kilogramus – menka bėda. Fik – į rankinę, į lėktuvą – ir viskas. O dabar įsivaizduokite – jūs auginate 50 kilogramų sveriančią Berno aviganių kalaitę. Jei norite kergti ją su Amerikoje esančiu patinu, šuns kelionė į Ameriką kainuos tiek, kiek trijų žmonių kelionė,“ - aiškina spermos banko paskirtį gydytojas.

Pigiau, tačiau taip pat reikšmingą sumą kainuotų ir šuns vežimas kergimui į Amsterdamą, ar bet kurį kitą Europos miestą, šeimininkų nakvynė viešbučiuose, transportas. Dabar belieka sutarti su veislynu, nuvesti augintinę pas veterinarą ir netrukus ir procedūra bus baigta. Beliks laukti sukryžiavus pirštus...

Tūkstančiai eurų – kaip į balą

„Visa ta procedūra nėra tokia jau paprasta. Reikalingi specialūs indai, turėjome ir daug mokytis. Įranga spermos užšaldymui kainavo apie 30 tūkstančių litų, endoskopinė įranga sėklinimui – dar 30 tūkstančių, - atskleidžia J. Šengaut. - Tokia sperma turi būti patalpinta būtent į gimdą. Ji labai greit žūva, po atšildymo apvaisinti galima tik per 6 valandas – vėliau ji tampa nebeveiksminga.“

Tačiau reikia paminėti, kad ir išleisti tūkstančiai ne visuomet gali atnešti šeimininkų trokštamą rezultatą.

„Tikimybė apvaisinti, žinoma, mažesnė nei kergiant natūraliu būdu. Pasitaiko atvejų, kai išleidus iki poros tūkstančių eurų – nieko nepavyksta“, - teigia veterinaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

c

c portretas
zodis "sekla" butu suveikes kur kas geriau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių