Keturi užsienio lietuviai apdovanoti mokslo premijomis

Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM) antradienį įteiktos mokslo premijos užsienyje gyvenantiems lietuvių kilmės mokslininkams.

13 tūkst. litų dydžio premijomis už tarptautinio lygio mokslo pasiekimus ir bendradarbiavimą su Lietuva šiemet apdovanoti keturi užsienio lietuviai, pranešė ŠMM.

Mokslo premijas gavo literatūrologė Violeta Kelertienė, informacinių technologijų specialistas Algirdas Avižienis iš Jungtinių Valstijų, chemikas Viktoras Algirdas Sniečkus iš Kanados ir Austrijoje dirbanti biologė Irutė Meškienė.

Vašingtono universiteto Skandinavijos studijų departamento profesorė V.Kelertienė apdovanota už aktyvią Lietuvos kultūros, lituanistikos ir mokslo sklaidą užsienyje ir Lietuvoje.

Queens universiteto Kanadoje chemijos departamento profesorius V.A.Sniečkus, anot ŠMM, premijos nusipelnė už ilgametę mokslinę veiklą ir pasiekimus organinės chemijos srityje, už pagalbą Lietuvos ir Baltijos valstybių mokslininkams mezgant tarptautinius ryšius.

Vienos universiteto Austrijoje profesorė I.Meškienė premija įvertinta už pastarojo dešimtmečio pasiekimus molekulinės biologijos srityje ir vaisingą bendradarbiavimą su Lietuvos mokslininkais.

Kalifornijos Los Andželo universiteto profesorius emeritas A.Avižienis apdovanotas už svarų indėlį atkuriant Vytauto Didžiojo universitetą ir kuriant nepriklausomos Lietuvos mokslo ir studijų sistemą.

Šiais metais premijai iš viso buvo pateikta dešimt kandidatūrų. Premiją gavusius mokslininkus pasveikino švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, JAV Vyriausybės vardu - ambasadorė Anne E.Derse, Pasaulio lietuvių bendruomenės ir akademinės bendruomenės atstovai.

Ministerija iškiliausiems užsienyje gyvenantiems lietuviams mokslo premijas skiria ketvirtus metus.

Premijomis siekiama skatinti išeivijos mokslininkus puoselėti lietuvybę ir siekti, kad jie garsintų Lietuvą, palaikytų glaudžius ryšius su Lietuvos mokslo bendruomene, dalyvautų bendrose mokslo programose, taip pat skatinti juos aktyviai dalyvauti užsienio lietuvių bendruomenių veikloje.


Šiame straipsnyje: mokslo premijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių