Keisti gyvūnai: avinėlis, kuris mano esantis šuo

Jei norite šuns, bet esate alergiškas šunims, galite pabandyti įsigyti avį. Bent tokia išvada peršasi išgirdus istoriją apie avinėlį Džeką, kuris mano esantis šuo.

Šuo tapo mama ir mokytoja

Viskas prasidėjo, dar praėjusių metų pradžioje, kai britų Alison Sinstadt ir Simono Sherwino fermoje kelios avys atsivedė jauniklių. Vienas jų pasirodė šeimininkams labai nusilpęs ir jie nusprendė, kol jauniklis sustiprės, palaikyti jį atskirai nuo kitų, savo name.

Kartus su šeimininkais gyveno spanielių veislės kalytė Džesė, kuri ėmė avinėlį globoti, tarsi tai būtų jos šuniukas. Džekas taip pat neliko abejingas ir kalytė tapo jo nauja mama, pas kurią guolyje jis rado prieglobstį.

Pusiau au, pusiau bėėė

Viskas baigėsi tuo, kad dabar avinėlis yra įsitikinęs, kad yra šuo. Džekas mielai leidžiasi vedžiojamas su pavadėliu. Kai šeimininkė numeta pagalį, jis jį atneša. Džekas su malonumu šokinėja per barjerą, paduoda „leteną”. Jis taip pat bando suvaldyti savo giminaičius - avių bandą…

Vienu žodžiu, Džekas daro viską, lyg būtų tikras šuo. Tai žinoma atrodo šiek tiek juokingai ir neįprastai, bet Džeko tai nejaudina, nes jis turi geriausią draugę – Džesę ir mylimą šeimininkę, kuriai ištikimai tarnauja.

Avis yra daug protingesnis gyvūnas, nei žmonės mano. Jos labai imlios dresūrai.
Citata

„Džekas sekioja Džesę visur, kur tik ji eina. Jis net bando atkartoti jos lojimą. Kol kas jam išeina labai linksmai: pusiau au, pusiau bėėė”, - britų spaudai pasakojo „avišunio” šeimininkė A. Sinstadt.

Tiesa, yra vienas dalykas, dėl kurio Džekas dar netapo visišku šunimi. Jis labiau mėgsta žolę, o ne šuns maistą.

Avys – daug protingesnės

„Avis yra daug protingesnis gyvūnas, nei žmonės mano. Jos labai imlios dresūrai”, - teigė veterinaras Davidas Howellas.

Tai patvirtinta ir moksliniame leidinyje „Public Library of Science One” prieš metus paviešinti avių intelekto ir abstraktaus mąstymo tyrimo duomenys.

Mokslininkai nustatė, kad avys gerai skiria spalvas ir geometrines figūras. Gyvūnai iš pirmo karto atsimena spalvą ir formą indo, kuriame būna padėtas skanėstas ir neklysdami jį pasirenka net jei nuo pirmo bandymo praėjo trys metai. Ne visi žmonės gali prisiminti praėjus keliems metams kažką panašaus.

Be to, avys gali atskirti iki 20 skirtingų žmonių ir skiria kiekvieną avį savo bandoje (o žmonėms juk avys praktiškai visos vienodos).

Dar mokslininkams pavyko nustatyti, kad avys turi gerą vizualią ir erdvinę atmintį: jos visada suras kelią namo, net jei kiekvieną kartą ganysis vis kitoje vietoje.

Šie tyrimai, kuriuos atliko zoologės Jennifer Morton ir Laura Avanzo iš Kembridžo universiteto, parodė, kad avys gali padėti žmonių nervų sistemos ligų, tokių kaip Alzhaimerio ar Hantingtono sindromas, tyrimams.


Šiame straipsnyje: avisšuoganybasfauna

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių