„Kaspersky Lab“ surado rytų Europą atakuojantį „Red October“ virusą

Pasaulinė antivirusinės programinės įrangos gamintoja „Kaspersky Lab“ pirmadienį pranešė nustačiusi naują kompiuterinį virusą „Red October“, kuris plinta Rytų Europos šalyse ir kuris atrodo renka slaptus ES ir NATO koduotus dokumentus.

„Pagrindinis šios (kibernetinio šnipinėjimo) kampanijos taikinys yra Rytų Europos šalys, buvusios SSSR respublikos ir Centrinės Azijos šalys, nors (viruso) aukų galima rasti ir kitur, taip pat ir Vakarų Europoje bei Šiaurės Amerikoje“, - sakoma antivirusinės programinės įrangos gamintojos pareiškime.

„Yra rimtų techninių įrodymų, kad užpuolikai yra iš rusiškai kalbančių šalių“, - nurodoma jame.

Nuo 2007 metų aktyvus virusas „Red October“ atrodo renka dokumentus, kurie yra užšifruojami keliose Europos Sąjungos ir NATO institucijose naudojama programine įranga, priduria „Kaspersky Lab“.

Šis virusas taip pat buvo užkrečia išmaniuosius telefonus ir renka prisijungimo informaciją, kurią išbando kitose sistemose.

Pasak „Kaspersky Lab“, virusas pasižymi unikaliomis „prisikėlimo“ savybėmis - jis pasislepia „Adobe Reader“ ir „Microsoft Office“ programose, kurios leidžia įsilaužėliams vėl prieiti prie duomenų net ir po to, kai pats virusas būna surastas ir pašalintas.

„Red October“ atakuoja ne tik viso pasaulio diplomatines ir vyriausybines tarnybas, bet ir mokslo, su energetika bei branduoline fizika susijusias įstaigas, nurodoma Kaspersky Lab pranešime.

„Kaspersky Lab“ kompanija įkurta 1997 metais kaip tarptautinė informacijos apsaugos programinės įrangos gamintoja, joje dirba daugiau nei 2,3 tūkst. IT specialistų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių