Kas slepiasi už sutrumpintų nuorodų?

Turbūt daug kam tenka susidurti su sutrumpintomis nuorodomis ir kartais susimąstome, kokia nuoroda slepiasi už trumpinio?

O gal nežinote kokie pavojai gali laukti Jūsų? Kodėl derėtų susirūpinti ir Jums? Visgi, už nuorodos gali slėptis bet kas, bet labiausiai bijome, kad nebūtume nukreipiami į nepageidaujamus tinklapius, kurie išnaudoja saugumo spragas ar užkrečia kompiuteriniais virusais ir t.t.

Šiame straipsnyje norėčiau pamokyti, kaip išvengti netikėtumų su nuorodų trumpiniais, kaip bit.ly, goo.gl, alturl.com, tinyurl.com, p.ly ir t.t.

Metodai

Egzistuoja keletas būdų, kaip sužinoti tikruosius tinklapių adresus:

Naudojantis nuorodų iškodavimo puslapiais.
Naudojant naršyklės įskiepius.
Programinė įranga.
Skriptai (bookmark, greasemonkey)

Pabandysime aptarti įskiepius ir tinklapius, kad pagerintume savo saugumą.
Tinklapiai

Sutrumpintas nuorodas galima iškoduoti šiuose tinklapiuose:

untiny.me
unshorten.com
unshort.me
unshorten.it

Mano mėgstamiausi yra untiny.me (greitas ir turi priedų) su unshorten.it (įvertina tinklapio saugumą), bet pvz. pirmasis nesugeba iškoduoti trumpinių iš p.ly, bet su tuo puikiai susidoroja, kad ir unshorten.com su unshort.me ir unshorten.it tinklapiai. Todėl patarčiau išsisaugoti visas nuorodas, nes jei vienas neiškoduos, tai galbūt kitam tai pavyks. Visgi, kad ir kaip patiktų unshorten.it, bet jis turi minusą – veikia lėtokai.

Priedai

Šiame puslapyje (untiny.me/extra/) surasite priedus, bet įspėjame, kad programos atsinaujina pernelyg dažnai, todėl kai kurie priedai paprasčiausiai neveiks. Bet niekas netrukdo susikurti savo priedą pasinaudojant API.
Naršyklių įskiepiai

Google Chrome vartotojai gali naudotis naršyklės įskiepiu Untiny, paprastas ir patogus.

Firefox ir Chrome vartotojams rekomenduojame Unshorten.It! priedą. Jo pagalba reikės paspausti ant sutrumpintos nuorodos dešinį pelės mygtuką ir pasirinkti “unshorten this link…”, įskiepis nukreips į tinklapį kuris parašys tikrąjį adresą ir įvertins to tinklapio saugumą. Chrome vartotojai papildinį ras čia.

Operos vartotojam mažesnis pasirinkimas, todėl siūlome Unshorten, šis priedas automatiškai konvertuoja nuorodas į originalias (užvedus pele matome tikrąją nuorodą). Taip pat opera turi Untiny widget’ą.


Šiame straipsnyje: nuoroda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Netas

Netas portretas
tai kur išvados? kas čia per straipsnis be jokios idėjos? jei jau pavadinimas taip grėsmingai skamba, tai turėtų būti kažkokie paaiškinimai, kad galbūt nuorodos yra pavojingos... o dabar tai yra tik eilinis pezalas ir asmeninės niekam neįdomios ambicijos žmogaus, pirmą dieną sužinojusio, kas yra gūglas...

zzx

zzx portretas
Sutinku, niekalas, slamstas, o ne naudingas straipsnis
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių