Kanarų salose – didžiausias Europoje Saulės teleskopas

Pirmadienį Ispanijos Kanarų salose pristatytas galingas Saulės teleskopas, kuris, kaip teigiama, yra didžiausias Europoje.

Mokslininkai teigia, kad jis leis Saulę tirti precedento neturinčiu tikslumu, praneša naujienų agentūra AFP.

Pro „Gregor“ teleskopą, kurio veidrodžio skersmuo – 1,5 metro, bus galima pamatyti iki 70 kilometrų dydžio Saulės darinius, tvirtina Kanarų salo astrofizikos institutas.

Teleskopą, kurio kaina – 12,85 mln. eurų, Tenerifės saloje pastatė Vokietijos konsorciumas, vadovaujamas Kiepenheuerio Saulės fizikos instituto Freiburge, kuris padengė didžiąją dalį išlaidų.

„Jo pažangi technologija leis mokslo bendruomenei – Ispanijos, Vokietijos ir kitų šalių – tyrinėti Saulę precedento neturinčiu tikslumu“, – teigiama pranešime.

Šio teleskopo išskirtinumas – ne tik veidrodžio dydis, bet ir įtraukiamas stogas, apsaugantis nuo oro turbulencijos, o tai leidžia padaryti „tokio ryškumo atvaizdus, kokių negalėjo padaryti joks Žemėje esantis teleskopas“.

Saulės teleskopas yra didžiausias Europoje ir trečias didžiausias pasaulyje, teigia institutas.

„Gregor“ sukurtas fizikiniams procesams Saulės paviršiuje tyrinėti. Šiuose sluoksniuose matome, kaip iškyla energija iš Saulės vidaus ir kaip ji patenka į kosmosą, o kai kuriais atvejais pasiekia ir Žemę“, – kalbėjo Kiepenheuerio instituto direktorius Oskaras von der Luhe.

Teleskopas pavadintas XVII amžiaus škotų matematiko ir astronomo Jameso Gregory vardu.


Šiame straipsnyje: teleskopas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių