Kanada toliau ieškos dingusios Franklino ekspedicijos

Kanados vyriausybė ketvirtadienį pranešė, kad pratęs ketverius metus trunkančią dviejų laivų iš 1845–1846 metų Franklino ekspedicijos į Arktį paiešką, rašo „Reuters“.

Narai ir archeologai nuo 2008 metų bando rasti britų laivus „HMS Erebus“ ir „HMS Terror“ , kurie ieškojo legendinio Šiaurės vakarų koridoriaus tarp Atlanto ir Ramiojo vandenynų, kai įstrigo lede.

Seras Johnas Franklinas ir jo 128 narių komanda mirė, o laivai pradingo. Tarp vietinių inuitų sklido pasakojimai, kad vilties netekę įgulos nariai priėjo iki kanibalizmo.

„Tai istorinis ir ikoninis mūsų istorijos momentas. Todėl žmonės vis dar rašo dainas ir esė apie tai“, – sakė Kanados premjeras Stephenas Harperis.

Jis pažymėjo, kad ekspedicijos žuvimas nurodė nacionalinę istorinę vietą. „Tai vienintelė neatrasta nacionalinė istorinė vieta. Mes jaučiam pareigą atrasti ją“, – kalbėjo premjeras.

Praėjusiais metais tyrėjai rado šiek tiek butelių stiklo ir kitų liekanų stovykloje, kurią buvo įrengę Franklino ekspedicijos nariai netoli Felikso iškyšulio Karaliaus Viljamo salos šiaurinėje viršūnėje.

Keturių metų tyrimai Kanadai kainavo 505 tūkst. JAV dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių