Kaip sužinoti, ar oro tarša nekenkia sveikatai?

Natūralu, kad vystantis pramonei ir daugėjant automobilių, taip pat didėja ir tarša. Dėl jos poveikio pirmiausiai kenčia žmonių sveikata, aplinka, augmenija, ir architektūros paminklai. Žinant šias problemas vykdomi oro taršos matavimai, kurių tikslas nustatyti ar ta tarša neviršija ribų, kurios būtų pavojingos žmonių sveikatai.

Oro taršos matavimai Lietuvoje pradėti 1978 metais. Tai buvo paprasti, cheminiai metodai. Paimtas cheminis mėginys buvo apdorojamas cheminėje laboratorijoje ir kitą dieną jau buvo gaunami taršos rezultatai.

Šiandien technika yra pasiekusi tokį lygį kad, galima pagrindinių taršalų oro taršą nustatyti iš karto. Matuojant 24 valandas per parą 7 dienas per savaitę.

Matavimai atlikti 2009 metais rodo, kad oro tarša Lietuvoje gerokai mažesnė nei kaimyninėse šalyse ypač Lenkijoje, Latvijoje.

Kasmet yra daromi sudaromi žemėlapiai už praėjusius metus. Juose įvesti pagrindiniai taršos šaltiniai: transporto srautai, energetiniai ir pramonės šaltiniai. Visą informaciją naudingą gyventojams galima rasti internete adresu.


Šiame straipsnyje: taršaoro tarša,

NAUJAUSI KOMENTARAI

nebejuokinga

nebejuokinga portretas
pagal nurodyta tarsa galima suzinoti tik praejusiu metu, o kaip suzinoti apie tarsa siuo metu?

darius

darius portretas
Oro užterštumo indeksas (OUI) paspauskit ir parodys esamą taršą kiekvieną dieną atnaujinatą. Ale ot "naujieną" parašė žurnalistai, ši sistemą jau kiek metų veikia.

kas tikrins

kas tikrins portretas
visur kur nuosavi namai ten dumai.nezinau kuo jie kurena.dar diena nieko vakarop kai uzkuria visi tai melyna apie namus.kas tikrins ora apie nuosavus namus.baus siuksliu kurentojus
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių