Kaip sumeistrauti namelį beglobėms šąlančioms katėms?

Už lango spaudžiant šaltukui,  lauke gyvenančių kačių laukia ne Kalėdos, o gyvenimo ir mirties klausimas. Beglobių gyvūnų organizacijos ragina gyventojus nebūti abejingais ir padėti šiems gyvūnams peržiemoti. Gyvūnų globėjai siūlo katėms ręsti namelius, kuriuos galima padaryti  savomis rankomis pakankamai paprastu būdu. 

Kaip ręsti patvarų namelį?

Kaip pataria „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ organizacijos atstovai, kačių namelio karkasą reikėtų daryti iš medinių lentelių, geriausia jas pirkti lentpjūvėje, nes jos būna sausos.

Į karkaso vidų iš visų keturių pusių reikia dėti putplasčio plokštes, tada jas išdengti storo kartono sluoksniu ir vėl padengti vidinį paviršių putoplastu, ant kurio tiesiogiai katės galės gulėti. Putoplastas atspindi šilumą, taigi katės šildosi iš savo pačių skleidžiamos kūno šilumos.

Jei putoplasto plokštės storos, nereikia dvigubo sluoksnio su kartonu jų tarpe, tiesiog karkaso vidų reikia iškloti storomis putoplasto plokštėmis, ant jų tiesiogiai žiemos katės.

Stogeliui reikėtų naudoti drėgmei atsparias medžiagas – skardą, bitumines plokšteles ir t.t., priklauso nuo to, ką turime ir ką perkame.

Karkaso medžio plokšteles dažome dažais, kad namelis kuo ilgiau tarnautų – kuo ilgiau būtų atsparus drėgmei.

Reikėtų stengtis namelį daryti dvi angas, vieną šalia kitos, kad iškilus grėsmei, katės turėtų du pabėgimo variantus. Šalia ir virš angų kalame lentutę, kuri apsaugotų nuo vėjo, tiesiogiai pučiančio į vidų.

Kaip sumeistrauti greitą namelį?

Kaip pasakojo Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ organizacijos narė, savanorė Gitana lengvą ir greitą namelį galima sumeistrauti tokiu būdu: padaryti storo kartono karkasą, iš vidaus padengti jį putoplasto plokštėmis, o visą kartoninį nameliį aptraukti storu ir patvariu polietileninės plėvelės sluoksniu. Tiesa, kaip atkreipia dėmesį savanorė Gitana, toks namelis turi trūkumų. Vienas jų - namelio netvirtumas. Kad jo nenupūstų vėjas, reikėtų tokį statinį įkasti tvirtai į žemę.

GRYNAS.lt primena, kad namelius katėms galima statyti tik specialiose teisėtose šėryklose, patvirtintose Savivaldybės tvarka ir statomose seniūnų nustatytose vietose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mmm

mmm portretas
gal kas zino receptu is katinienos?

nu geras

nu geras portretas
Liuks straipnis, jau prisižvengiau !!! Tai įdomu kas tom valkatom meistravo namelius prieš 30 metų, prieš 50 metų, ar dar seniau, kol nebuvo tokių durnanizacijų globėjų. Tuoi apšiks visus tie jūsų globotiniai. Gal pasiskaitykit kur, ar teliką pažiūrėkit- kuo skiriasi gyvūnai nuo žmonių, ir kokie jų gyvenimo/išgyvenimo/atrankos būdai. Juokdariai, ale ot geras daiktas internetas- mokina katėm būdas daryt.

RB

RB portretas
Kaip matome is dvieju pirmuju komentaru- daug dar yra nepakaltinamu tautieciu
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių