JAV uždarė „Megaupload“ ir iškėlė kaltinimus dėl piratavimo

JAV pareigūnai ketvirtadienį uždarė vieną iš didžiausių pasaulyje dalijimosi failais portalų ir septyniems asmenims iškėlė kaltinimus dėl autorinių teisių pažeidimų, o kompiuteriniai įsilaužėliai keršydami sugadino JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) ir Teisingumo departamento svetaines.

Tinklalapis Megaupload.com buvo išjungtas, kai teisėsaugos ir FTB pareigūnai paviešino detalių apie „vieną iš didžiausių autorinių teisių pažeidimo bylų, kada nors iškeltų Jungtinių Valstijų“.

Tarp keturių asmenų, suimtų dėl internetinio piratavimo ir kitų nusikaltimų, buvo Honkonge įsikūrusio „Megaupload“ įkūrėjas. Pasak teisėsaugos pareigūnų, šio portalo valdytojai neteisėtai uždirbo milijonus dolerių iš vartotojų abonementų ir reklamos.

Šis portalas buvo populiarus tarp Holivudo garsenybių, o tarp jį palaikiusių buvo muzikos žvaigždė Kanye Westas (Kanjė Vestas). Ketvirtadienį taip pat buvo paskelbta, kad muzikos prodiuseris Swizzas Beatzas (Svizas Bicas), kuris yra dainininkės Alicia Keys (Ališa Kis) vyras, buvo „Megaupload“ vykdomasis direktorius.

Pranešimai apie pateiktus kaltinimus buvo pateikti kitą dieną po to, kai interneto milžinės „Wikipedia“, „Google“ ir kiti tinklalapiai surengė protestą prieš JAV Kongreso svarstomus teisės aktu dėl kovos su internetiniu piratavimu.

Po šio žingsnio tapo neprieinamos FTB, Teisingumo departamento, muzikos įrašų bendrovės „Universal Music“ ir Amerikos muzikos įrašų pramones asociacijos (RIAA) svetainės, prieš kurias atsakomųjų veiksmų ėmėsi kompiuterinių įsilaužėlių judėjimas „Anonymous“.

„Anonymous“ paskelbė, kad šiuos tinklalapius blokavo jo aktyvistai.

„Internetas yra čia. Ar jūs pasiruošę Kibernetinio karo metams? Mes pasiruošę. Sukilkite ir dėkitės prie mūsų, kovodami už savo teises“, - sakoma su „Anonymous“ ryšius palaikančios organizacijos „YourAnonNews“ pranešime socialiniame tinkle „Twitter“.

Teisingumo departamento ir FTB pranešime nurodoma, kad septyni žmonės, kuriems buvo pateikti kaltinimai, „atsakingi už įvairaus pobūdžio autorinių teisių saugomo turinio didelio masto internetinį piratavimą visame pasaulyje per “Megaupload.com„ ir kitus susijusius tinklalapius“.

Kaip nurodoma, iš šios veiklos buvo neteisėtai uždirbta per 175 mln. JAV dolerių, taip pat padaryta „daugiau nei pusės milijardo žala autorinių teisių savininkams“, platinant piratines filmų, televizijos laidų ir kitokio turinio kopijas.

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy (Nikola Sarkozi) pasveikino JAV dėl „Megaupload“ uždarymo, sakydamas, jog šio portalo operatoriai žėrėsi „nusikalstamus pelnus iš autorinių teisių saugomų kūrinių neteisėto platinimo.“

JAV teisingumo departamentas, kad septyni kaltinamieji „ir kiti žinomi bei nežinomi“ asmenys buvo įkūrę bendrovę, kurios nariai ir susiję asmenys pelnėsi iš autorinių teisių pažeidinėjimo ir pinigų plovimo.

Virdžinijos didžioji žiuri bendrovėms „Megaupload Ltd.“ ir „Vestor Ltd.“ iškėlė kaltinimus dėl sąmokslo reketuoti, įvairių autorinių teisių pažeidimų ir sąmokslo vykdyti pinigų plovimą.

Tarp kaltinamųjų buvo „Megaupload“ įkūrėjas ir vienintelis „Vestor“ akcininkas - Honkonge ir Naujojoje Zelandijoje gyvenantis 37 metų Kimas Dotcomas (Kimas Dotkomas), kuris taip pat žinomas kaip Kimas Schmitzas (Kimas Šmicas) ir Kimas Timas Jimas Vestoras (Kimas Timas Džimas Vestoras).

Taip pat pateikti kaltinimai 38 metų Vokietijos piliečiui Finnui Batato (Finui Batatui), 35 metų Slovakijos piliečiui Juliusui Bencko (Julijusui Benkui); 39 metų Vokietijos piliečiui Svenui Echternachui, 40 metų Vokietijos piliečiui Mathiasui Ortmannui (Matijasui Ortmanui); 32 metų Estijos piliečiui Andrui Nommui (Andrui Nomui) ir 29 metų Nyderlandų piliečiui Bramui van der Kolkui.

Teisingumo departamentas ir FTB nurodė, kad K.Dotcomas, F.Batato, M.Ortmannas ir B.van der Kolkas buvo suimti ketvirtadienį Naujosios Zelandijos mieste Oklande vietos pareigūnų pagal arešto orderius, išduotus Jungtinių Valstijų prašymu.

J.Bencko, S.Echternachas ir A.Nommas tebėra laisvėje.

Teisingumo departamentas ir FTB nurodė, jog per šią operaciją buvo areštuota 50 mln. vertės turto ir įšaldyti 18 interneto domenų. Mėginimai prisijungti prie Megaupload.com ketvirtadienį buvo nesėkmingi.

Už sąmokslą vykdyti reketą ir plauti pinigus gali būti skirta iki 20 metų , o už autorinių teisių pažeidimus - iki penkerių metų laisvės atėmimo.

Naujosios Zelandijos policija patvirtino, kad Oklande buvo suimti keturi asmenys ir kad penktadienį jie stos prieš teismą, kur bus nagrinėjamas JAV prašymas juos išduoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių