JAV prokurorai kaltina kibernetinius įsilaužėlius smarkiai apsivogus

Kibernetinių nusikaltėlių tinklas, veikęs daugelyje šalių, pavogė 45 mln. JAV dolerių (118,2 mln. litų), įsilauždamas į debetinių kortelių bendrovių sistemas, panaikindami apribojimus pinigams išgryninti ir išimdamas grynuosius pinigus iš bankomatų, ketvirtadienį pranešė JAV pareigūnai.

Ši didžiulio masto vagystė buvo įvykdyta „per kelias valandas“, nurodė JAV prokuratūra Brukline, Niujorke.

Prokurorai iškėlė kaltinimus aštuoniems asmenims, kurie įtariami sudarę toje nusikalstamą schemoje dalyvavusią Niujorko grupuotę, nors visas tinklas apėmė 26 šalis. Niujorkiečiai įtariami neteisėtai išsigryninę 2,8 mln. dolerių, o dabar jiems gresia kaltinimai dėl sąmokslo sukčiauti, neteisėtai įgyjant prieigą prie bankomatų, ir pinigų plovimo.

Septyni iš tų asmenų jau suimti, nurodė JAV federalinė prokuratūra. Aštuntasis - Alberto Yusi Lajudas-Pena (Albertas Jusis Lachudas-Penja), kuris buvo šiuos kuopelės lyderis ir buvo žinomas kaip „Pirmasis“ (Prime) arba „Albertukas“ (Albertico) - kaip, pranešama, buvo nužudytas prieš dvi savaites, informavo prokurorai.

„Kaltinamieji ir jų bendrai sąmokslininkai dalyvavo didžiuliame XXI amžiaus bankų apiplėšime, kuris buvo vykdomas per internetą ir apėmė visą pasaulį, - sakoma federalinės prokurorės Lorettos Lynch (Loretos Linč) pranešime. - Vietoje ginklų ir kaukių ši kibernetinių nusikaltimų organizacija naudojo nešiojamuosius kompiuterius ir internetą.“

Nusikaltėlių žargonu toks apiplėšimas įvardijamas kaip „neribota operacija“. Manoma, kad jis buvo įvykdytas per du kartus: pirmasis atvejis buvo pernai gruodžio 22-ąją, o kitas - šių metų vasario 19-20 dienomis.

Per pradinį etapą, trukusį kelis mėnesius, patyrę kompiuteriniai įsilaužėliai, kaip manoma, įsibrovė į korteles aptarnaujančių bendrovių kompiuterinius tinklus, ieškodami duomenų bazėse informacijos apie iš anksto papildytas debetines korteles, kurios dažnai išduodamos įmonių darbuotojams arba dalijamos humanitarinės pagalbos organizacijų.

Įsilaužę į šias sistemas, nusikaltėliai panaikindavo kortelėms bankų nustatytus apribojimus.

Vėliau kibernetinių nusikaltėlių grupuotės perduodavo debeto kortelių informaciją, įskaitant jų numerius, gatvėse veikiantiems bendrininkams, vadinamiems pinigų grynintojais, kurie pavogtus duomenis įrašydavo į kitokių kortelių - pavyzdžiui, pagal kurias suteikiamos nuolaidos parduotuvėse - magnetines juosteles.

Galiausiai „pinigų grynintojams“ buvo perduodami pavogti kortelių slaptažodžiai (PIN numeriai), ir jie būdavo pasiunčiami paimti kiek įmanoma daugiau grynųjų pinigų iš bankomatų savo organizacijai.

Per pirmą numanomą reidą įsilaužėliai buvo nusitaikę į Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) banką RAKABANK. Pakeitus nustatytas pinigų išgryninimo ribas, „pinigų grynintojai“ maždaug 20-yje šalių atliko per 4 500 grynųjų pinigų išėmimo operacijų, pavogdami apie 5 mln. JAV dolerių.

Pasak JAV prokurorų, antrosios atakos taikiniu tapo Muskato bankas, įsikūręs Omane. Per 10 valandų „pinigų grynintojų“ grupės 24 šalyse atliko apie 36 tūkst. pinigų išėmimo operacijų, pavogdami 40 mln. dolerių.

JAV prokuratūra nurodė, kad Niujorko kuopelė per pirmąjį reidą pagrobė 400 tūkst., o per antrąjį - 2,4 mln. dolerių. atlikusi apie 3 000 pinigų išėmimo operacijų.

Prokuratūra atkreipė dėmesį į šio numanomo sąmokslo „chirurginį tikslumą“ ir „greitį bei koordinaciją šiai organizacijai vykdant savo operacijas. Šios atakos priklausomos tiek nuo itin sumanių kompiuterinių įsilaužėlių, tiek nuo organizuotų nusikalstamų grupuočių, kurių vaidmuo - kiek įmanoma greičiau išgryninti pinigus.“

Kaip nurodoma kaltinamajame akte, Niujorko grupuotė ėmėsi skubiai plauti pagrobtus grynuosius pinigus, atidarydama sąskaitą viename Majamio banke ir pirkdama už pavogtas lėšas prabangius automobilius, tarp jų „Porsche“ ir „Mercedes“, bei du laikrodžius „Rolex“. Kol kas nepateikiama jokių detalių apie šios grupuotės lyderio akivaizdų nužudymą, praėjus kiek daugiau nei dviem mėnesiams po antrojo numanomo reido.

Prokurorai taip pat nepateikė detalių apie užsienyje vykdytas įtariamas nusikalstamas operacijas.

Tačiau tų vagysčių mastą galima nuspėti iš JAV pareigūnų padėkos, kurią jie pareiškė 16 šalių teisėsaugos institucijoms: Belgijai, Didžiajai Britanijai, Kanadai, Dominikos Respublikai, Estijai, Prancūzijai, Vokietijai, Italijai, Japonijai, Latvijai, Malaizijai, Meksikai, Rumunijai, Ispanijai, Tailandui ir JAE.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių