JAV privatus kosminis laivas rengiamas atsijungimui nuo TKS

Tarptautinėje kosminėje sotyje (TKS) rengiamasi JAV bendrovės „SpaceX“ krovininio laivo „Dragon“ grįžimui į Žemę, pranešė trečiadienį NASA ir „SpaceX“ atstovai.

Pasak NASA, „Dragon“ atsijungimas nuo TKS numatytas ketvirtadienį 5 val. 35 min. JAV rytinės pakrantės (12 val. 35 min. Lietuvos) laiku. Pasiekęs Žemę jis turėtų nusileisti į vandenį Ramiajame vandenyne ties Kalifornija apie 14 val. 44 min. Grinvičo (17 val. 44 min. Lietuvos) laiku.

„Dar mūsų “SpaceX„ laukia daugybė dalykų“, - sakė šios bendrovės kosminės misijos vadovas Johnas Couluris per trumpą spaudos konferenciją erdvėlaivio sugrįžimo išvakarėse po septynias paras trukusio lankymosi orbitinėje stotyje.

„Kartą mes tai jau darėme“, - nurodė jis, primindamas bandomąjį kapsulės „Dragon“ skrydį 2010-ųjų gruodį, kai ši kapsulė pasiekė orbitą, o vėliau saugiai grįžo į Žemę.

„Vis dėlto tai labai sunki skrydžio fazė, - pridūrė jis. - Mes nežiūrime į tai lengvabūdiškai“.

Kapsulė turėtų nusileisti į vandenyną taške, esančiame apie 490 jūrmylių (apie 900 km) į pietvakarius nuo Los Andželo; ten jau pasirengę sutikti erdvėlaivį laukia trys laivai.

Tada kosminis aparatas bus gabenamas į Teksasą, o iš TKS paimtas krovinys bus grąžintas NASA. Tiesa, anot JAV kosmoso tyrimų agentūros pareigūnės Holly Ridings (Holi Raidings), jei kas nors nepavyktų ir krovinys būtų prarastas, jame nėra nieko nepakeičiamo.

Į TKS „Dargon“ nugabeno 521 kilogramą svėrusios įrangos, maisto produktų, kompiuterių, medžiagos mokslo eksperimentams, o į Žemę sugrįš su 660 kilogramų kroviniu.

Gegužės 25 dieną „SpaceX“ tapo pirmąja pasaulyje privačia bendrove, pasiuntusia į TKS privačią nepilotuojamą krovininę kapsulę, paskelbdama naujos komercinių kosminių skrydžių eros pradžią.

Jungtinės Valstijos pernai baigė savo daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ programą, todėl Rusija liko vienintele šalimi, galinčia skraidinti į TKS ir atgal astronautus bei krovinius.

Japonija ir Europa turi krovininių kosminių laivų, galinčių skraidyti į TKS, tačiau jie sudega atmosferoje grįždami į Žemę, be to šios misijos turėtų baigtis artimiausiais metais.

Vadinasi, „SpaceX“ ir su ja konkuruojanti bendrovė „Orbital Sciences Corporation“ tikriausiai taps pagrindinėmis krovinių skraidintojomis į 100 mlrd. kainavusią kosminę stotį, kuri dar turėtų veikti iki 2020 metų, nurodė NASA.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių