JAV paauglys išrado kompaktišką branduolinį reaktorių

Jungtinėse Valstijose gyvenanti 18-metis Tayloras Wilsonas suprojektavo kompaktišką branduolinį reaktorių, kuris kada nors gali būti pritaikytas kaip kurą naudoti atliekas iš senų atominių ginklų ir tiekti energiją visokiausiems objektams - pradedant namais ir gamyklomis, baigiant kosminėmis kolonijomis.

Šis amerikietis paauglys išgarsėjo prieš ketverius metus, kai suprojektavo branduolinės sintezės reaktorių, kurį planavo įsirengti savo šeimos namų garaže, o savo naujausią kūrinį pristatė ketvirtadienį Technologijos, pramogų ir dizaino (TED) konferencijoje Kalifornijoje.

„Tai seno dalyko - (branduolinio) skilimo - perkėlimas į XXI amžių, - aiškino T.Wilsonas. - Manau, tai turi didžiulį potencialą pakeisti pasaulį.“

Vaikinas suprojektavo mažą 50-100 megavatų galios reaktorių, kurio tiekiamos elektros energijos pakaktų 100 tūkst. namų.

Tokius reaktorius būtų galima gaminti serijiniu būdu, o jų kurui naudoti išlydytas radioaktyvias medžiagas iš branduolinių ginklų, sakė T.Wilsonas.

Palyginti mažas iš atskirų modulių sudarytas reaktorius gali būti siunčiamas užsakovams pripildytas kuro, kurio pakaktų 30 metų.

„Juos galima įrengti bet kur pasaulyje ir jie veiks, užkasti po žeme dėl saugumo priežasčių“, - sakė išradėjas, komentuodamas savo reaktoriaus konstrukciją TED konferencijoje.

„Per Šaltąjį karą sukūrėme milžinišką branduolinių ginklų arsenalą, ir mums jie nebereikalingi, - pažymėjo T.Wilsonas. - Būtų puiku, jeigu galėtume juos “suvalgyti„, o šis reaktorius dievina tą medžiagą.“

T.Wilsono reaktoriuje generatorių turbinas suktų dujos, o ne garas, todėl jis veiktų žemesnėje temperatūroje negu įprasti branduoliniai reaktoriai ir nepaskleistų teršalų, jeigu būtų pažeistas sandarumas.

Kuras būtų išlydytų druskų pavidalo, todėl reaktoriaus viduje nereikėtų palaikyti didelio slėgio, tvirtina paauglys.

„Avarijos atveju tereikėtų išleisti aktyviąją medžiagą į cisterną po reaktoriumi su neutronų sugėrikliais, ir reakcija liausis“, - aiškino T.Wilsonas.

„Skilimo produktai nelinkę pasklisti iš reaktoriaus, - sakė jis. - Avarijos atveju reaktorius perdegtų, kas būtų apmaudu elektros bendrovei, tačiau nekiltų jokių problemų.“

T.Wilsonas, kuris pernai gegužę baigė vidurinę mokyklą, sakė atidedantis planus studijuoti universitete, kad galėtų sutelkti dėmesį į savo įkurtą bendrovę, kuri turėtų imtis „Modulinių skilimo reaktorių“ gamybos.

Savo konkurentais jis laiko kitas šalis, ypač Kiniją, o tikėtinus kliuvinius - veikiau politiniais, o ne techniniais.

T.Wilsonas planuoja per dvejus metus sukonstruoti prototipą ir pradėti tiekti reaktorius rinkai po penkerių metų.

„Tai ne vien padės kovoti su klimato pokyčiais, bet ir gali aprūpinti besivystantį pasaulį“, - teigė entuziazmu trykštantis išradėjas.

„Įsivaizduokite kompaktišką reaktorių raketoje, suprojektuotą tų, kas planuoja apgyvendinti kitas planetas. Pakaktų energijos ne vien varikliams - jis tiektų energiją, kai ten nukeliautumėt.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Balys

Balys portretas
Trys didžiausi Lietuvos dienraščiai — Kauno diena, Lietuvos rytas ir Lietuvos žinios — susimovė ant elementaraus žioplių lapausių testo. Tas Amerikos berniiokas "išrado" ir tėvelio garaže suprojektavo branduolinį reaktorių. Tie reaktoriai jau daugiau kaip 50 metų naudojami povandeniniuose laivuose ir rusų atominiuose ledlaužiuose. O dabar keliolika pasaulio bendrovių bando juos pritaikyti elektros jėgainėse, bet kol kas nelabai sekasi. DIAGNOZĖ — tose redakcijose pilna žmonių su univerų diplomais, bet nėra nei vieno, kas suvoktų fiziką vidurinės mokyklos lygmeniu. Tai kokia prasmė buvo rengti atominės elektrinės refendumą tokioje valstybėje ???

jaderschikas

jaderschikas portretas
tokiu veju senokai nesu skaites,..., nieko jis nerado atsiverskit branduolines fizikos vadovelius,...., kompaktiski mini reaktoriai dar pries 10 metu buvo analizuojami,.... juokdariai blin,...

www

www portretas
cirkas ziopliams mulkinti.......
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių