JAV kariuomenė: už 10 metų - 50 proc. energijos iš atsinaujinančių šaltinių

JAV kariuomenė jau kurį laiką aktyviai propaguoja atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą. Esminės to priežastys labai praktiškos - mažesnė kaina ir didesnis saugumas.

Ši tendencija, panašu, tęsis ir ateityje - JAV karinių pajėgų vadovybė paskelbė planus iki 2020 metų pusę energijos poreikių tenkinti iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Neabejotina, jog toks sprendimas potencialiai gali gerokai paspartinti šių technologijų diegimą visame pasaulyje. JAV kariuomenė nėra naujas atsinaujinančios energetikos rinkos dalyvis.

Karinės jūrų pajėgos jau anksčiau pareiškė iki 2012 metų sukursianti specialų padalinį "Green Strike Group", prieš daugiau kaip vienerius metus įsigijo 4000 elektromobilių, be to, aktyviai kuria "nulinių emisijų" karių stovyklas (angl. "zero-footprint" camps).

Tai nėra ideologiniai pasirinkimai - atsinaujinanti energija ir daugelis jos taikymo sričių paprasčiausiai daugeliu požiūriu yra pranašesnės lyginant su iškastiniu degiuoju kuru.

"Tradicinis degusis kuras yra pagrindinis mūsų į Afganistaną importuojamas išteklius, ir jam saugoti skiriami kariai yra atitraukiami nuo pagrindinės savo misijos", sako JAV Karinių jūrų pajėgų sekretorius Ray Mabus.

Kurą transportuojantys konvojai dažnai tampa maištininkų atakos taikiniais, tad tai gali rimtai sutrikdyti tiekimo sistemą ir nuolat kainuoja papildomas žmonių gyvybes. Pagal statistiką, 24 kuro konvojams tenka vienas žuvęs asmuo - kariškis arba civilis.

Atsižvelgiant į tai, kad kuras dažnai sudaro 30-80 procentų viso konvojaus krovinio, tai yra didelės grėsmės gyvybei šaltinis, teigia "New York Times".

Priežastis, kodėl atsinaujinantys energijos šaltiniai taip lėtai įsitvirtina, yra palyginti didelė gamybos kaina. Tam tikras Saulės energijos kiekis yra gerokai brangesnis nei tas pats energijos ekvivalentas, gautas deginant tradicinį kurą.

Tačiau, atsižvelgiant į astronomiškai dideles degiojo kuro transportavimo kainas, Saulės energija ima atrodyti visai nebrangi. Saulės energija galbūt yra brangiau išgaunama, tačiau armijai vežiotis fotogalvaninių elementų masyvus kartu su savimi yra gerokai saugiau, nei nuolat tiekti kurą iš įvairiausių pasaulio kampelių.

Praėjusią savaitę iš Kalifornijos į Afganistaną iškeliavo 150 penktojo jūrų pėstininkų pulko trečiajam bataljonui priklausančių kareivių, kurie taps bene pirmuoju kariniu daliniu, kuris karo lauke naudosis atsinaujinančios energijos technologijomis. Į šių technologijų tarpą patenka portatyviniai fotogalvaninių elementų masyvai, Saulės energiją naudojantys akumuliatorių įkrovikliai, fotoelementais padengtos palapinės.

Kariškiai tikisi, jog pagal šį modelį bus analizuojamos galimybės atsinaujinančią energiją diegti daug platesniu mastu. Mabus teigia, jog jo tikslas - pasiekti, kad JAV kariuomenė iki 2020 metų 50 proc. visos reikalingos energijos išgautų iš atsinaujinančių šaltinių. Tikėkimės, jog šie tempai pagreitins šių technologijų patekimą ir į civilinę rinką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių