JAV kamieninėmis ląstelėmis pradėtas gydyti pirmasis pacientas

JAV gydytojai pradėjo žmogaus embriono kamieninėmis ląstelėmis gydyti pirmąjį pacientą - tai įeina į šio prieštaringai vertinamo metodo tyrimų programą, kurią leido vyriausybė, paskelbė pirmadienį biofarmacijos korporacija "Geron".

Pacientas atvyko į Shepherdo centro stuburo ir galvos smegenų reabilitavimo ligoninę Atlantoje (Džordžijos valstijoje), kur "Geron" pradėjo klinikinius žmogaus embriono kamieninių ląstelių GRNOPC1 bandymus pacientams su stuburo smegenų pažeidimais.
 
Šio bandymo imtasi bendrovėje po 11 metų darbo su žmogaus embriono kamieninėmis ląstelėmis - tyrimai buvo pradėti 1999 metais, kai "daugelis prognozavo, jog prireiks kelių dešimtmečių, kol ateis laikas imtis klinikinių tyrimų su žmonėmis", sakė "Geron" prezidentas ir generalinis direktorius Thomas Okarma.

"Klinikinių GRNOPC1 bandymų pradžia yra gairė žmogaus embriono kamieninių ląstelių terapijos srityje", - pažymėjo jis.

Bendrovei "Geron" atlikti žmogaus klinikinius bandymus su GRNOPC1 embrioninėmis kamieninėmis ląstelėmis leista praėjusių metų sausį. Šios ląstelės yra itin universalios, iš jų išsivysto visų tipų audiniai.

Ikiklinikiniai tyrimai parodė, kad GRNOPC1 ląstelės žymiai pagerina gyvūnų su stuburo smegenų pažeidimais lokomotorinį aktyvumą, jeigu šios ląstelės įšvirkščiamos per septynias dienas nuo pažeidimo.

Naujausių bandymų dalyviai turi būti neseniai susižeidę ir gauti GRNOPC1 ląstelių injekciją tarp 7 ir 14 parų nuo sužeidimo.

Pasak Shepherdo centro medicinos direktoriaus Davido Apple, pradedamais klinikiniais bandymais mėginama ieškoti būdų stuburo smegenų pažeidimų sukeltam paralyžiui gydyti.


Šiame straipsnyje: kamieninės ląstelėspacientas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių