Išsikastravę vorai eunuchai – geresni kovotojai

Malaizijos ir Indonezijos salose gyvenančių „nephilengys malabarensis“ rūšies vorų patinai patys atsikrato vyriškumo, nes jų lytiniai organai trukdo kariauti su kitais patinais, teigia mokslininkai. Vorai su savo pasididžiavimu atsisveikina po lytinio kontakto su patele – jis lieka patelės genitalijose tam, kad į jas neįsibrautų joks kitas konkurentas, rašo abc.net.au.

Vyriškumo atsikratęs patinėlis itin pasiaukojamai gina savo išrinktąją ir stengiasi užkirsti kelią poravimuisi su konkurentais. Pasak pikantišką tiesą apie vorus atskleidusio entomologo Li Daiqin, genitalijų atsikratę vorai eunuchai tampa vikresni ir ištvermingesni kovotojai. Panašu, jog genitalijos „nephilengys malabarensis“ vorams yra nemenkas papildomas svoris, o jų atsikratę patinėliai įgyja fizinį pranašumą.

Tačiau kovinius pranašumus pademonstruoti gali toli gražu ne kiekvienas patinėlis, nes apie 80 proc. patinėlių po sueities naujojo gyvenimo etapo nesulaukia, nes dažniausiai juos suvalgo praalkusios partnerės. Likę gyvieji ir toliau pasiaukojamai gina savo kanibales nuo grėsmių.

Beje, mokslininkai yra linkę manyti, jog belyčiais tapę patinai tampa agresyvesni ir kovoja daugiau už reprodukcine prasme vis dar funkcionalius individus, mat jie „nebeturi dėl ko gyventi“ – jiems lieka tik gerokai ištvermingiau kautis dėl potencialių savo atžalų atėjimo į pasaulį.


Šiame straipsnyje: voraseunuchaskastracija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių