Išgelbėtas erelis apsigyveno pakaunėje

Jūrinių erelių apsaugos projektą vykdantys specialistai birželio mėnesį globojo iš lizdo iškritusį jūrinių erelių jauniklį. Sustiprėjęs ereliukas apsigyveno naujoje šeimoje netoli Kauno.

Erelis buvo rastas iškritęs iš lizdo Dzūkijoje, netoli Merkinės. Didžiulio, apie pusantro metro skersmens lizdo svorio neatlaikė plona atraminė pušies šaka. Ji nulūžo, ir erelių būstas iš 24 metrų aukščio nukrito ant žemės. Netoli lizdo gamtosaugininkai rado nusilpusią beveik dviejų mėnesių amžiaus jūrinių erelių patelę.

Patelė buvo pavadinta „Dzūkės" vardu ir sužieduota. Iš pradžių ji kelias dienas gyveno gyvūnų globos draugijos patalpose Kaune, kur buvo maitinama vištiena ir žuvimi. Čia ji sustiprėjo ir iš baikštaus paukščio tapo garsiai rėkiančiu ir savo naujus maitintojus puolančiu ereliu.

Birželio viduryje ji buvo įkelta į lizdą pakaunės miškuose, kur jau augo jūrinių erelių jauniklis. Po kelių dienų paaiškėjo, kad „Dzūkė" tikrųjų šeimininkų buvo priimta į lizdą. Suaugę ereliai ją ir savo tikrąjį jauniklį maitino žuvimi.

Šiuo metu  ereliukai vis dar auga lizde. Suaugusių jūrinių erelių atneštu maistu jie maitinsis dar apie porą mėnesių, o po to patys ims medžioti ir paliks gimtojo lizdo apylinkes.

Tai ne pirmoji „Gamtosaugos projektų vystymo fondo" vykdyta jūrinių erelių gelbėjimo akcija. Kauno ir Klaipėdos apylinkėse atgal į lizdus buvo įkelti iš jų iškritę dar trys gerai skraidyti nemokantys erelių jaunikliai.

Gamtosaugininkų duomenimis, Lietuvoje gyvena 80-90 jūrinių erelių porų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių