Išeivijos ir lietuvių kilmės užsieniečių studijoms - 222 tūkst. litų

Šį pavasarį Švietimo ir mokslo ministerija skyrė 222 tūkst. litų paramą išeivijos ir lietuvių kilmės užsieniečiams, studijuojantiems Lietuvos aukštosiose mokyklose.

Valstybinio studijų fondo komisijos sprendimu 135 studentams skirtos stipendijos už studijų rezultatus, o 53 iš jų ir vienkartinės socialinės išmokos.

Kaip rašoma Valstybinio studijų fondo pranešime, tokias išeivijos ir lietuvių kilmės užsieniečių studijas valstybė remia, nes siekia plėtoti ir užtikrinti lietuvių tautos kultūros, tapatybės tęstinumą bei raidą.

Vienkartinėms socialinėms išmokoms bus panaudota beveik 43,6 tūkst. litų. Studentai, priklausomai nuo socialinės padėties, gaus nuo 700 iki 1100 litų vienkartines išmokas. Likusi suma – 178,7 tūkst. Lt – skirta stipendijoms už studijų rezultatus mokėti. Stipendijos dydis (nuo 150 iki 400 litų per mėnesį) priklauso nuo praėjusio semestro sesijos rezultatų vidurkio.

“Dėl šios programos paramos gavome 135 studentų prašymus, visiems jiems parama buvo skirta, – sakė Ilona Jacob, Valstybinio studijų fondo Stipendijų ir finansinės paramos skyriaus vedėja. – Daugiausia prašymų – 83 – pateikė studentai iš Lenkijos”. Prašymų sulaukta iš 14 valstybių piliečių, tarp kurių yra ne tik Lietuvos kaimyninių šalių gyventojų, bet ir iš Kazachstano, Kanados, JAV, Izraelio.

80 stipendijų už studijų rezultatus skirta humanitarinių mokslų, meno studijų ir socialinių mokslų studentams. Jiems pavasario semestre bus išmokėta 105,2 tūkst. litų. Biomedicinos, fizinių ir technologijų mokslų studentams skirtos 55 stipendijos. Jiems bus išmokėta 73,5 tūkst. litų.

Pasak I. Jacob, didžioji dalis studentų, prašiusių šios paramos studijuoja Vilniaus bei Vytauto Didžiojo universitetuose. “Sulaukėme net 32 prašymų iš Vilniaus universiteto, 22 prašymų iš Vytauto Didžiojo universiteto studentų”, – sakė vedėja. Prašymus paramai gauti pateikė 21 Lietuvos aukštosios mokyklos studentai.

 


Šiame straipsnyje: išeivių studijosstudijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių