Interneto naudojimo įpročiai tarp Baltijos šalių gyventojų panašūs

Atliktas tyrimas parodė, kad paprastieji mobilieji telefonai išlieka populiariausia telekomunikacijos priemone tarp interneto vartotojų.

Išmaniuoju telefonu naudojasi beveik kas antras, o planšetiniai kompiuteriai vis dar nėra populiarūs, jais Baltijos šalyse naudojasi vos dešimtadalis.

Tyrimas atskleidė, kad pusė interneto vartotojų supranta mobiliųjų operatorių duomenų teikimo paslaugos kainų politiką, tačiau interneto greitį vertina prastai.

Trijose Baltijos šalyse rugpjūčio mėn. internetine apklausa atlikto tyrimą apie telekomunikacijos priemonių naudojimą ir mobiliųjų operatorių paslaugų vertinimą.

Per tyrimą paaiškėjo, kad Lietuvoje ir Latvijoje interneto vartotojai  šiek tiek dažniau nei Estijos gyventojai naudojasi paprastaisiais mobiliaisias telefonais (Lietuvoje  84 proc., Latvijoje – 81, Estijoje – 75 proc.).

Tokio tipo telefonais  dažniau naudojasi 45 metų ir vyresni respondentai, tuo tarpu išmaniaisiais – jaunesni nei 34 metų ir dažniau vyrai.Besinaudojančių išmaniaisias telefonais taip pat daugiausia Lietuvoje – 53 proc., Latvijoje – 41 proc. ir Estijoje 49 proc .Nešiojamuosius kompiuterius daugiausiai naudoja Estijos interneto vartotojai – 77 proc.

Tuo tarpu Lietuvoje jais naudojasi 72 proc. apklausoje dalyvavusių respondentų, o Latvijoje - 68 proc.

Baltijos šalių interneto vartotojai vis dar mažai naudoja planšetinius kompiuterius, didžiausias procentas turinčių šią priemonę Estijoje – 10 proc., tuo tarpu Latvijoje 8 proc., o Lietuvoje – vos 6 proc.

Šis tyrimas parodė, kad internetu naudotis respondentai labiau linkę išmaniajame telefone nei paprastame. Internetu išmaniajame telefone dažniau naudojamasi ir esant ne namuose.

Daugiausiai respondentų Lietuvoje išreiškė norą naudotis WiFi mieste (kavinėse, parkuose, transporte) – daugiau nei du trečdaliai visų respondentų. Tuo tarpu Latvijoje tai pareiškė 61 proc., o Estijoje 58 proc.Per tyrimą respondentų buvo prašoma įvertinti ir mobiliųjų operatorių duomenų teikimo paslaugas.

Apibendrinus tyrimo rezultatus paaiškėjo, kad duomenų perdavimo paslaugos kainų politiką supranta du trečdaliai latvių ir tai yra aukščiausias įvertinimas tarp Baltijos šalių respondentų.Tuo tarpu interneto vartotojai Lietuvoje ir Estijoje mobiliųjų operatorių paslaugas vertina šiek tiek prasčiau.

Lietuvoje ir Latvijoje yra didžiausias porcentas respondentų, nesuprantančių,kokiu pagrindu ir kaip yra formuojama kainų politika. Lietuvoje taip manančių yra  18 proc., Latvijoje – 20 proc, tuo tarpu Estijoje – 12 proc.Su teiginiu, kad mobilaus interneto greitis atitinka tokį, kokį žada tiekėjas, sutiko 17 proc. apklausoje dalyvavusių lietuvių, tuo tarpu latvių - 11 proc. ir estų - 10 proc.

Interneto greitis geriausiai vertinamas miestuose, o kaimo vietovėse prasčiau.Internetinė apklausa  atlikta rugpjūčio mėn., per kurią apklausti 872 18–65 m. amžiaus  respondentai Lietuvoje,1006 respondentai Latvijoje, ir 1022   respondentai Estijoje.

Tyrimą atliko „GfK CR Baltic“.


Šiame straipsnyje: internetastelefonai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių