Įkurtas didžiausias pasaulyje jūrų draustinis

Kuko Salos antradienį, prasidedant Ramiojo vandenyno salų forumui, paskelbė įkūrusios didžiausią pasaulyje jūrų draustinį, kurio plotas beveik dvigubai didesnis negu Prancūzijos.

Premjeras Henry Puna nurodė, kad ši 1,065 mln. kvadratinių kilometrų ploto saugoma teritorija yra „didžiausias plotas, kokiame viena šalis yra kada nors taikiusi integruotą vandenynų apsaugą ir valdymą“.

H.Puna nurodė, kad Ramiojo vandenyno, vienos iš paskutiniųjų nepalytėtų jūrinių ekosistemų, apsauga yra Kuko Salų svarbus indėlis „ne vien į mūsų žmonių, bet ir visos žmonijos gerovę“.

„Šis jūrinis parkas taps būtinu pagrindu propaguoti tvarų vystymąsi, derinant ekonomikos augimo interesus, tokius kaip turizmas, žvejyba arba išteklių gavyba jūrų gelmėse, su vandenyno biologinės įvairovės branduolio išsaugojimu“, - pažymėjo jis.

Šis parkas buvo pristatytas per Ramiojo vandenyno salų forumo (PIF) viršūnių susitikimą, kurio pradžią žymėjo įspūdinga polinezietiška sutikimo ceremonija.

Tradiciniams atlikėjams mušant būgnus ir trimituojant kriauklėmis, šios 15 šalių turinčios organizacijos lyderiai buvo nešami palankinais į viršūnių susitikimo centrą Kuko salų sostinėje Avarua, o juos entuziastingai sveikino vėliavomis mojuojantys vietos gyventojai.

Nors kai kurie lyderiai, tarp jų Australijos premjerė Julia Gillard, atrodė šiek tiek suglumę, kai buvo iškilmingai nešami minios akivaizdoje, H.Puna juos pasitiko improvizuota sveikinimo dainas, pralinksmindamas žiūrovus.

J.Gillard ir Naujosios Zelandijos premjerui Johnui Key buvo uždėtos gėlių girliandos, o ietį laikantis genties vadas, dėvintis kriauklėmis ir plunksnomis papuoštą galvos apdangalą, atliko sutikimo apeigas pagal vietos papročius.

Iš žolių pagamintus sijonus dėvintys šokėjai pridėjo polinezietiškos nuotaikos, o forumo organizatoriai sakė, kad šis renginys buvo vienas iš didžiausių per šalies istoriją, kuriam prilygti gali tik Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) vizitas 1974metais.

„Tai neabejotinai didžiausias įvykis čia per kelis dešimtmečius“, - vienas iš ceremonijos pareigūnų sakė naujienų agentūrai AFP.

Kuko Salų saugoma teritorija taps didžiausius pasaulyje vientisu jūriniu draustiniu, užimančiu šios šalies teritorinių vandenų pietinę pusę.

Šią valstybę sudaro 15 salų, kurių bendras plotas - tik 240 kvadratinių kilometrų, vos didesnis nei JAV sostinė Vašingtonas, tačiau jos vandenyse plyti ekologinei pusiausvyrai svarbūs koraliniai rifai, jūržolių sąžalynai ir žuvingos teritorijos.

Aukšto rango Pasaulio banko pajūrio ir jūrinių regionų specialistė Marea Hatziolos sakė, kad Kuko Salų iniciatyva yra laimėjimas tiek aplinkos apsaugai, tiek šalies ekonomikai, nes ji padės išsaugoti žuvų išteklius ir vystyti turizmą.

„Be abejo, čia yra ekonomikos dėmuo, ne viena biologinės įvairovės apsauga, - ji sakė AFP. - Tai leis nedidelėms Ramiojo vandenyno šalims gauti pajamų.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių